USA: 1400 milliárd dolláros veszteség

2002.08.10. 11:56

Az amerikai részvénytőzsde három legfontosabb mutatója az év második negyedévében 1400 milliárd dolláros árveszteséget mutatott, és egyelőre nincs trendfordulást kiváltó hír. Ez pedig jórészt meghatározza a világ többi tőzsdéjének mozgását is, hiszen még mindig a Wall Street az iránytű a nemzetközi részvénypiacon.

Az önmagában még nem lenne katasztrofális, hogy az indexek zuhantak, a Nasdaq Composite 26,4, a legtöbb (500) vállalat papírjainak ármozgását mutató S&P 14,7 százalékot vesztett a félév végéig. Nagyobb baj az, hogy a sorozatos vállalati botrányok miatt a befektetők egyre kevésbé bíznak és hisznek a szakértőknek, és ehhez jön még a nehezen magára találó amerikai gazdaság. A sorozatos profitwarningok, a cégek egy jelentős részét, sőt egész szektorokat sújtó adósságválság, a tény, hogy egyre gyakrabban kérdőjeleződik meg a tőzsdei társaságok beszámolóinak valódisága, illetve a számos cég esetében fellépő komoly stratégiai problémák egyaránt nyomasztják a tőzsdéket.

A bizonytalanság sajnos nem ért véget, amit jól mutat, hogy egy New York Timesban megjelent felmérés szerint jelenleg az USA-ban jobban bíznak a politikusokban, mint a menedzserekben. A látványosabb gazdasági fellendülést az irányadó szereplők közül már többen is csak 2004-re várják, a létszámleépítések folyamatosak, számos iparág válsága a csúcspontjára ért.

A Portfólió elemzője szerint több esetben már fundamentális okok miatt is várható néhány vételi hullám, ugyanakkor nem szabad arról elfelejtkezni, hogy például az S&P főbb szektorindexei közül igen kevés tudott értékelhető teljesítményt nyújtani az elmúlt félévben. Bár a nem ciklikus fogyasztói javakat előállító, és a főleg az olajcégekkel fémjelzett energiaszektor növelni tudta értékét, ám a mérleg erőteljesen elbillent a rosszul teljesítő szektorok felé.A távközlés drámai teljesítményében igazából az a megdöbbentő, hogy óriási esést produkáltak a közszolgáltatók körébe sorolt regionális szolgáltatók is.

A Dow Jones csak 8,8 százalékot vesztett értékéből a félév alatt, és a 4 legjobban teljesítő tagja volt a Coca-Cola, a Procter &Gamble, a Boeing és a General Motors. Összességében a kilátások a harmadik negyedévben eltelt pár nap alatt sem javultak. Optimizmusra okot adó jelek kerestetnek, megtalálásukig a befektetők kivárnak.

Kecskeméti Judit

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok