A kártyacsalásokkal okozott kár nagy részét az ügyfelek viselik

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben Magyarországon 233 millió forint összegű csalást követtek el bankkártyákkal, összesen hatezer alkalommal. Az összeg a teljes kibocsátói forgalom egy tízezreléke - írja a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva a Napi Gazdaság. Az ellopott kártyákkal elkövetett visszaélések miatti veszteségek 81 százalékát még mindig a kártyabirtokosok viselték.
Vágólapra másolva!

A csalások legnagyobb részét hamisított kártyákkal követik el, második helyen áll az elveszett, illetve ellopott kártyákkal történt visszaélések, harmadikon pedig az elektronikus kereskedés során elkövetett csalások állnak.

A hamisított kártyákkal való visszaélések kiküszöbölése érdekében a nagy kártyatársaságok - a Europay és a Visa - arra buzdítják tagbankjaikat, hogy a mágnescsíkos kártyákról térjenek át a chipkártyákra, már csak azért is mert az előbbi társaság 2005-től, az utóbbi pedig 2006-tól a kibocsátó országra terheli a hamisított kártyákkal elkövetett csalásokból eredő kárt, ha za nem állt át a chipes adattárolásra.

Tavaly Magyarországon a kártyaüzlet szereplői összesen 226 milliós veszteséget szenvedtek el, ebből 44 százalék a kibocsátó bankot, 32 százalék az ügyfeleket, és 24 százalék az elfogadó bankokat sújtotta.

Az elveszett vagy ellopott kártyákkal elkövetett csalások által okozott veszteségek 81 százalékát azonban az ügyfelek viselték annak ellenére, hogy 1999 decembere óta a kibocsátó bank köteles azt viselni - írja a Napi gazdaság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Chipkártyával a bankkártya-lopás ellen
(2002. május 26.)

Burjánzik az online hitelkártya-feketepiac
(2002. május 13.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

A gyufacímkétől az online-hirdetésig