Orosz csúcsvezető titokzatos elszólása

Vágólapra másolva!
Hétfőn Vagit Alekperov, a legnagyobb orosz olajcég, a Lukoil vezetője újságírókkal közölte, hogy mikortól jegyzik a vállalat részvényeit a londoni értéktőzsdén. A pontos dátumot a kibocsátó Morgan Stanley és az ügylet összes szereplője addig hétpecsétes titokként őrizte. Elemzők nem értik, hogy a legdörzsöltebb és legbefolyásosabb orosz üzletemberek egyike miért szólta el magát.
Vágólapra másolva!

Hétfőn újságírók előtt Alekperov bejelentette: a Lukoil-részvények 5,9 százalékát, melyek jelenleg az orosz kormány tulajdonában vannak, július 31-étől jegyezik a londoni börzén - tudósít a Financial Times. Elemzők korábban őszre tették a kibocsátás várható időpontját, amit a Morgan Stanley befektetési bank - az ügylet lebonyolítója - titokként kezelt. A lap szerint az orosz menedzser majdnem megsértette az amerikai tőzsdefelügyelet egyik szabályát is, amely megtiltja a kibocsátás bármilyen reklámozását az Egyesült Államokban, mivel a papír a londoni börze közvetítésével amerikai befektetőkhöz is eljuthat.

Szakértők értetlenül állnak az eset előtt, és a legkülönfélébb módokon magyarázzák az egyik legravaszabbnak és legbefolyásosabbnak tartott orosz vállalatvezető elszólását. Egyes vélemények szerint Alekperov az árfolyam gyengítésén keresztül szabotálni akarja a kibocsátást, míg mások úgy vélik, hogy a kibocsátás iránti lelkes nyilatkozattal biztosítja a kormányt lojalitásáról.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Lukoil