A Mol is pályázik gdanskai finomítóra

Vágólapra másolva!
A vezető orosz olajvállalat, a Lukoil és a brit székhelyű Rotch Energy befektetőcég közös ajánlatot adott be a nagyságra második lengyel olajfinomító, a Rafineria Gdanska 75 százalékára. A másik pályázó a Mol Rt.
Vágólapra másolva!

A két cég konzorciumában a Rotch Energy 51 százalékos, a Lukoil 49 százalékos részesedéssel rendelkezik. A lengyel olajipari privatizációért felelős Nafta Polska csütörtöki közleménye szerint tanulmányozzák a beérkezett ajánlatot, amelynek áttekintése nincs időhöz kötve. Egy Nafta-szóvivő újságíróknak nyilatkozva nem kívánta találgatni, hogy meddig tanulmányozzák az ajánlatot, de - mint mondta - az inkább hosszabb, semmint rövidebb időt vesz igénybe.

A Nafta Polska július 9-én még azt közölte, hogy csak a Rotch cégtől érkezett ajánlat és nem pedig a Rotch és a Lukoil konzorciumától, ahogyan várták. Másnap a Lukoil is bejelentette: nem indul együtt a Rotch céggel a Gdanska többségi részesedésének az elnyeréséért, hanem külön pályázik majd.

A Lukoil áprilisban jelezte, hogy a Rotch-konzorciummal közösen tesz ajánlatot a Gdanska 75 százalékára. A Rotch tavaly szeptemberben már előzetes megállapodást kötött a Nafta Polskával a Gdanska többségi részesedésének a megvásárlásáról, de mivel nem tudott biztos pénzügyi garanciát felmutatni, ezért a lengyel kormány elhalasztotta az ügylet jóváhagyását. A Rotch 300 millió dollárt ajánlott a 75 százaléknyi Rafineria Gdanska-hányadért és a termelés bővítésére további 750 millió dollárt beruházásokra.

(MTI)

Korábban:

A Mol is ajánlatot tett a Rafineria Gdanska lengyel olajfinomítóra
(2000. december 29.)