Bevezetik a kapitalizmust Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a verseny bevezetése az észak-koreai gazdaságban és társadalomban: június elejétől korlátozták a jegyrendszert, és a jövőben fizetni kell a közüzemi szolgáltatásokért és a lakásokért is - közölte egy magát megnevezni nem kívánó északi politikus. A vállalatok vezetőnek bejelentették: ha cégeik nem lesznek nyereségesek, akkor tönkremennek, mert az államra már nem számíthatnak. Jelenleg a szabadpiacon egy kiló hús ára az átlagfizetés másfélszerese, ezért a fizetéseket is emelték.
Vágólapra másolva!

Verseny az észak-koreai gazdaságban

Az 1947-ben bevezetett, fejadagokra szóló jegyrendszer felszámolását júniusban kezdték, egyszersmind széleskörű fizetésemelés is volt a gyorsan növekvő árak ellensúlyozására - mondta a japán hírügynökségnek nyilatkozó, magát megnevezni nem kívánó észak-koreai politikus. Az adagolást és a jegyrendszert új gazdasági rendszer váltja fel, melyben mindenért - az élelmiszereken kívül az eddig lényegében ingyenes közüzemi szolgáltatásokért és a lakásért is - fizetni kell.

Az északi vezető azt is elmondta, hogy július elején összehívták az észak-koreai vállalatok vezetőit, és közölték velük: támaszkodjanak önmagukra, ne az állami támogatásra. Ezek a vállalatok nem fognak életben maradni, ha nem termelnek hasznot, és nem fizetnek bért dolgozóiknak - mondta a politikus, majd hozzátette: bevezetjük a versenyt a társadalomban.

Egy kiló hús az átlagfizetés másfélszerese

Jegyre kilónként 0,80 vonba kerül a rizs, új ára pedig 53 von a japán Kyodo hírügynökség tudomása szerint. Feketén egy dollár 222 von, miközben a hivatalos árfolyam 2,2 von. Jelenleg egy kiló hús a havi 100-150 vonos észak-koreai átlagfizetés másfélszeresébe kerül a szabadpiacon, ám a jegyre adott fejadagok az utóbbi időben már csak a tényleges szükségletek alig 40 százalékát elégítették ki.

Jelenleg a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság élelmiszer-szükségletének több mint egyharmada külföldi segélyből származik.

Szöuli becslés szerint Észak-Korea gazdasága tavaly 3,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbi 1,3 százalékos növekedés után.

(MTI)