Az EU elhalasztja az acélipari szankciókat

Vágólapra másolva!
Az EU külügyminiszteri értekezlete hétfőn szeptember végére halasztotta az amerikai árukat sújtó megtorló vámemeléseket. Az intézkedéseket annak függvényében vezetik be, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben csökkenti az európai acélárukat sújtó aránytalanul magas vámokat.
Vágólapra másolva!

A külügyminiszterek nyolc pontos határozatot fogadtak el. Ennek értelmében a tanács szeptemberben tesz majd javaslatot az amerikai importot sújtó büntetővámok mértékére. A vámemelés attól függ, hogy az USA milyen mértékben hajlandó csökkenteni az uniós acélexportot sújtó vámokat.

A külügyminiszterek határozata megismétli, az unió a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) alapelveivel összeegyeztethetetlennek tartja a szokatlanul magas amerikai acélvámot. Ha a WTO tényleg elítéli az Egyesült Államokat, akkor az unióban automatikusan életbe lép egy évi kétmilliárd dollár értékű amerikai terméket sújtó büntetővám-csomag.

A miniszterek remélik, hogy az határozat hatására az amerikai kormányzat jelentős mértékben csökkenti majd a büntetővámok hatálya alá tartozó acéláruk listáját.

(MTI)

Ajánlat: