A háztartások kétharmadának nincs befektetése

Vágólapra másolva!
A magyar lakosság egyharmada rendelkezik értékpapírral, a befektetési formák közül a legkedveltebb a bankbetét - ismertette Kozák Ákos, a GfK Piackutató Intézet igazgatója a társaság legújabb felmérését. Az adatokból kiderül: a magyar háztartások 65 százalékának semmilyen befektetése nincsen, 18 százalékuk rendelkezik bankbetéttel és 16 százalékuk életbiztosítással.
Vágólapra másolva!

A Gfk felmérése szerint a háztartások mintegy 3 százaléka 7 millió forintot meghaladó megtakarítással rendelkezik, amibe nem tartozik bele az ingatlanvagyon. Legnagyobb arányban a legmagasabb iskolai végzettségűek jelezték, hogy ekkora megtakarítással rendelkeznek.

A megkérdezettek többsége továbbra is az életbiztosítást és a bankbetétet tartja a legkeresettebb befektetési formának. Aháztartások 42 százaléka - csakúgy, mint tavaly - annyit költ amennyit megkeres, míg a megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy továbbra is a jelenlegi szinten fog takarékoskodni.

A felmérés szerint a magyarok derűlátóbban ítélik meg anyagi helyzetük alakulását a közeljövőben, mint akár a csehek, akár a lengyelek. Mindkét utóbbi országban ugyanis nagyobb azoknak az aránya, akik szerint a jövőben kevesebbet takaríthatnak meg, mint az elmúlt években. Lengyelországban ez az arány 27 százalék, Csehországban pedig eléri a 32 százalékot.

Az összehasonlított 9 nyugat-európai ország átlagában a háztartásoknak csak 22 százaléka nem rendelkezik befektetéssel és 29 százalékuk kamatoztatja megtakarítását rövid távú bankbetétben.

A felmérés megállapítja, hogy a 12 vizsgált országban a rövidlejáratú bankbetét a legelterjedtebb. A nyugat-európai felmérések alapján különösen Nagy-Britanniában és Svédországban a nyugdíjalapok előretörése figyelhető meg, míg Németországban és Franciaországban inkább az életbiztosítást, illetve a rövid távú bankbetétet részesítik előnyben.

A részvényt a brit válaszadók 11 százaléka tartja a legfontosabb megtakarítási módnak. A nyugat-európai részvénybefektetést választó háztartások aránya 7 százalék, míg Közép-Európában ez csupán egy százalék; a magyar háztartások 2 százaléka rendelkezik részvénnyel.

(MTI)

Ajánlat: