A legnagyobb bankok is érintettek az Enron-botrányban

Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszus vizsgálóbizottsága azzal vádolja a világ két legnagyobb bankját, hogy közreműködtek az Enron többmilliárd dolláros adósságának "eltűntetésében", sőt a nyomozás vezetője szerint más társaságokat is kisegítettek hasonló technikák segítségével. A Citigroup és a JP Morgan a bejelentés nyomán elveszítette piaci értékének mintegy ötödét, és az európai tőzsdeindexek ötéves mélypontjukra süllyedtek.
Vágólapra másolva!

Miután az Andersen könyvvizsgálóról bebizonyosodott, hogy aktívan közreműködött az Enron könyveinek kozmetikázásában, szakértők figyelmeztetek: a befektetők és a piac összes szereplőjét a befektetési bankok segítsége nélkül nem lehetett volna félrevezetni.

Kreatív könyvelés után rejtett kereskedés

Az Enron-üggyel foglalkozó kongresszusi albizottság azzal vádolja a világ két legnagyobb kereskedelmi bankját, hogy az energetikai óriáscégnek nyújtott, összesen mintegy 8 milliárd dollárnyi hiteleik "előre kifizetett tranzakciókként" szerepeltek az Enron könyveiben. Az albizottság álláspontja szerint amennyiben ez az összeg az adósság rubrikában szerepel, úgy az Enron tartozásai 40 százalékkal nagyobbak lettek volna, ami a cég hiteleinek leminősítését vonta volna maga után. A leminősítés pedig mindig óvatosságra inti a befektetőket, és jelezheti a közelgő csődöt.

Az albizottság jelentéséből kiderül: a két bank nemcsak az Enron esetében alkalmazta ezt a technikát. A dokumentum szerint a JP Morgan közölte, hogy másik hét, míg a Citigroup legalább másik három vállalat esetében is így "csökkentette" ügyfele adósságát.

A bankok ártatlannak tartják magukat

A pénzintézetek vezetőinek hétfői, tízórás albizottsági meghallgatásán Carl Levin szenátor, a testület elnöke kijelentette: a bankok tudták, mit tesz az Enron, sőt közreműködtek a csalásokban és profitáltak belőlük.

A bankvezetők a vádakkal kapcsolatban elmondták: az általuk alkalmazott könyvelési trükk használatát az amerikai számviteli szabályok lehetővé teszik, azok a "finanszírozás alternatív formáját jelentik". A menedzserek hangsúlyozták: cégük jóhiszeműen kötött üzletet az Enronnal.

Zuhanás még mélyebbre

Az albizottsági meghallgatások nyomán a két társaság papírjai szektorukban példátlan mélyrepülésbe kezdtek, magukkal rántva a tőzsdeindexeket is: a Citigroup papírjainak árfolyama 16, a JP Morgan részvényeié pedig 18 százalékkal zuhant.

A trend az amerikai tőzsdezárás után Európában folytatódott: a kontinens vezető indexei újabb ötéves mélypontjukra süllyedtek. Késő délelőtt a 300 legnagyobb tőkeértékű európai tőzsdei cég alkotta FTSE Eurotop 300-as tőzsdeközi index 3,5 százalékos veszteséget követően 843,5 ponton járt. A banki részvények árfolyama 4-6 százalékkal csökkent a londoni és a frankfurti tőzsdén.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: