A kiskereskedők egy része nem választhatja az eva-t

2002.08.16. 10:54

A kiskereskedők és a vendéglátósok nagy része nem választhatja a bevezetésre kerülő egyszerűsített vállalkozói (eva) adót - értesült a Világgazdaság. A legújabb tervek szerint ugyanis a tízmillió forintnál nagyobb éves árbevételt elérő cégek az átalányadózás lehetőségét választhatnák.

A pénzügyi tárca tervei szerint megmaradna a tízmillió forintos bruttó árbevételi limit, azonban ennek érvénybe lépéséhez még kell az Európai Unió jóváhagyása is, a limilt emeléséhez pedig aligha járul hozzá az EU. A kormány az ideiglenesen lezárt adójogi fejezet módosításaként kéri a 43 ezer eurós alanyi áfamentességi határhoz az unió beleegyezését.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy az egyszerűsített vállalkozói adótól elesőket az átalányadózásról szóló törvény módosításával kárpótolnák, mégpedig úgy, hogy a kereskedők számára meghúzott 18 millió forintos éves árbevételi határ 22 millió forintra emelnék, a pénzügyminisztérium szerint azonban egyelőre nincs ilyen előterjesztés. A tárca azt a javaslatot sem támogatta, hogy a kiskereskedők setében alkalmazott 10 millió forintos limitet felemeljék.

Az eva a tervek szerint kiváltaná az áfát, a társasági adót, az osztalékadót, a cégautó adóját, az APEH általános ellenőrzését, és a kettős könyvelési kötelezettségét, az átalányadó - a Világgazdaság értesülései szerint - viszont nem helyettesítené a cégautók után fizetendő adó megfizetését.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Az ígéreteknek megfelelő lesz az eva 
(2002. július 11.)

Áfamentességgel járhat az eva 
(2002. július 9.)