A WTO Európa javára döntött az acélvitában

Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Világszervezet az amerikai acélvámok körül kialakult vitában az európai acélgyártók javára döntött az Egyesült Államokkal szemben: a WTO genfi bejelentése szerint a bevezetett amerikai vámok nem összeegyeztethetők azokkal a szabályokkal, amelyekre az egyes tagországok hivatkozhatnak hazai iparágaik védelmében.
Vágólapra másolva!

Az EU üdvözölte a WTO-döntést, amely főleg a svéd, a francia, az olasz, a brit és a német acélgyártókat érinti. Az unió kereskedelmi biztosa, Pascal Lamy állásfoglalásában kijelentette: azt követeli az Egyesült Államoktól, hogy a döntést azonnal helyezze hatályon kívül, és minden, a WTO szabályaival nem egyező vámot töröljön el.

Az EU tavaly augusztusban szólította fel a WTO-t, hogy állítson fel egy közvetítő bizottságot az ügyben, miután kudarcba fulladtak az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások az akkor még csak tervezett védővámokról. A Bush-kormányzat által idén márciusban acélipari termékek több csoportjára bevezetett, 30 százalékig terjedő importvámok miatt az EU és más országok ismét a WTO-hoz fordultak.

(MTI)

Ajánlat:

WTO