Egységesen osztalékadót szeretnének az érdekképviseletek

2002.08.05. 9:07

Minden vállalkozóra egységesen ki kellene terjeszteni a 20 százalékos osztalékadót - javasolja Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke. Vagyis nem csak az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) fizetőknél kellene ezt a megoldást bevezetni - írta a Magyar Hírlap.

Valójában egy nem működő szabályozást alakítana át ezzel a lépéssel a kormány, hiszen most az a különös helyzet alakult ki, hogy a házipénztárakban országos szinten több tízmilliárd forint halmozódott fel, legalábbis papíron, miközben ezt a pénzt már rég elköltötték. Zara László számításai szerint ugyanis az évek során osztalékágon több mint 50 százalékra növekedett az adóterhelés.

Innen nézve érthető, ha a vállalkozók "adómegkerülő" megoldásokat alkalmaznak a pénz kivételénél. A húszszázalékos osztalékadó általánossá tételével az állam tehát egy nem létező bevételről mondana le, ugyanakkor talán rendezni lehetne a házipénztáraknál tapasztalható zűrös helyzetet.

Ugyanígy látja a helyzetet Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke is, aki a jelenlegi osztalékadózási formát idejétmúltnak nevezte és egy egységes, normatív rendszer bevezetését javasolja.

A szakember a kis és közepes cégek hiányos tőkeellátottságával indokolta a házipénztárakban felgyűlt elméleti pénzek nagyságát. Ha a társaságok nem tudnak megtakarítani, akkor felélik a bevétel - mondta. Az IPOSZ egyébként régóta javasolj, hogy lehessen eredménytartalékot képezni egy jövőbeni beruházás érdekében.

(Üzleti Negyed)