Schumi és Häkkinen a magyar turizmus ellen

Vágólapra másolva!
Häkkinen visszavonulása és Schumi már megszerzett világbajnoki címe miatt a magyarországi szállodaipar számára a tavalyinál kisebb forgalmat hoz a Forma-1-es futam. A budapesti útfelújítások mellett a rossz közbiztonság is visszariasztja a turistákat. A turisztikai szakemberek szerint a japán császár magyarországi látogatását is jobban megszervezhették volna - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A turisztikai attrakciók közül a Sziget legalább hozza a formáját, ugyanakkor az idei balatoni főszezonban lasszóval kell fogni a tehetős német vendégeket. Mindezek miatt nyár folyamán - az első öt hónaphoz hasonlóan - valószínűleg elmarad a turisztikai aktívum a tavalyitól.

Nem kedvez a szállodaiparnak, hogy Michael Schumacher már nem a mogyoródi futamon lesz világbajnok - mondta a Napi Gazdaságnak Betegh Sándor, a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. vezérigazgatója. Häkkinen visszavonulása is érezteti hatását: korábban több chartergépen érkeztek a versenyre a finnek, s a szállodalakók a verseny néhány napja alatt kéthavi italmennyiséget fogyasztottak. A vezérigazgató arra számít, hogy a három nap alatt 70-75 százalékos kihasználtsággal működnek a Danubiushoz tartozó budapesti szállodák. Idegenforgalmi szempontból a 2002-es nyár összességében sem mutat kedvező képet. A Danubius Rt. fővárosi forgalma egyelőre elmarad a korábbiaktól.

A budapesti útfelújítások és a rossz közbiztonság egyaránt visszariasztja a turistákat. A főváros egyébként is adós az idegenforgalmi rendezvények jó szervezésével. Holott az erre áldozó önkormányzatok befektetése sokszorosan megtérülhet, amint azt a pécsi színházi találkozó példája is mutatja. Azzal pedig, hogy a japán császár magyarországi látogatásának megszervezéséhez nem vették igénybe az idegenforgalmi szakemberek munkáját, Magyarország idegenforgalmi szempontból nehezen behozható mulasztást követett el.

A császári család programjába, a kötelező látnivalókon túl, felvehetők lettek volna olyan témájú rendezvények - gasztronómia, zene -, amelyekre később az ide látogató japánok is elmentek volna. Az augusztus fő attrakciója azonban Magyarországon továbbra is a Forma-1, amely minden nehézség ellenére továbbra is jó üzlet. A futam napjaiban telítettek a Malév-járatok – tudta meg a gazdasági lap a légitársaságnál. A sármelléki repülőtér forgalmára viszont nincs különösebb hatása a mogyoródi futamnak, a Balaton Airport Kft. által fogadott járatok utasai ugyanis inkább a dunántúli fürdőhelyekre vagy a Balatonra érkeznek. Idén összesen több mint 20 ezer utassal számolnak, ebből július végéig 11 ezren érkeztek, főként Németországból és Svájcból - mondta Zóka István ügyvezető, a repülőtér igazgatója.

A Forma-1 jócskán megdobja az autópályás matricák értékesítését is, ekkor főként a kilencnapos bérletek iránt nő meg a kereslet - mondta Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő Rt. szóvivője. A társaság idén - a korábbi évektől eltérően - mobil értékesítési pontokat is felállít, s az M3-as fővárosból kivezető szakszán lévő ügyfélszolgálata 24 órán keresztül üzemel.

A második fő budapesti attrakció, a Sziget fesztivál már a vége felé közeledik. Az idén tizedik alkalommal megrendezett eseményre idén is valószínűleg a tavalyihoz hasonló számban, mintegy 360 ezren váltanak jegyet. Az idén már mintegy egymilliárd forint körüli büdzsével működő esemény turisztikai hatása azonban időben és térben meglehetősen korlátozott. A külföldről odautazó vendégek ugyanis jórészt ott laknak, majd az esemény véget értével sietve hazaindulnak.

A legnagyobb számban érkező és a legtöbbet költő német vendégek minden korábbinál "ártudatosabbak". Magyarország ugyanis az euróval szemben erősödő forint miatt a korábbinál jóval többe kerül számukra. Biztató lehet azonban, hogy a forint egy éve tartó látványos erősödése ellenére továbbra is megéri a német vendégeknek nálunk költeni. A német jegybank számításai szerint Magyarországon jelenleg egy németországi euró vásárlóértéke mintegy 1,16 euró, ezzel szemben a németek körében szintén népszerű Spanyolországban csupán 1,03, míg Olaszországban alig 0,94 eurót ér a pénzük.

A kormányzat legalábbis egyelőre nem borúlátó. Budai Zoltán helyettes államtitkár reményei szerint a jó balatoni előszezon után a nyári hónapok a tavalyit elérő forgalmat hoznak. A magyar tengernél idén az ötödik hónapban a tavalyinál 12 százalékkal több vendég fordult meg.