Telített piac, egyre erősödő a harc a mobilpiacon

Vágólapra másolva!
A Mobili Communications magazin által készített jelentésből az derül ki, hogy Európában a mobiltulajdonosok aránya elérte a 75 százalékot. Elemzők szerint a lassan telítettnek számító piacon egyedül a szolgáltatások színvonalának emelésével lehet előrébb jutni - írta a Financinal Times.
Vágólapra másolva!

A mobilkommunikációval foglalkozó lap felmérése szerint a kulcsfontosságú európai piacokon a mobiltelefon-tulajdonosok száma júniusban elérte az összlakosság 74,5 százalékát, ami 289,7 millió felhasználót feltételez.

Az új előfizetők száma látványosan lelassult az előző évek növekedéséhez képest, ugyanis idén átlagosan csupán 0,5 százalékkal vettek többen mobiltelefont egy hónapra vetítve. A növekedés üteme 2000-ben csúcsosodott ki, havi 5,1 százalékos átlagbővüléssel.

Szakértők szerint a csökkenő előfizetői szám a piac telítettségét jelzi, amiből egyedül a szolgáltatások színvonalának emelésével lehet kitörni. - A szolgáltatók elsődleges célja a jövőben nem az új előfizetők megszerzése, hanem az egy előfizetőre eső átlagos bevétel (ARPU) növelése kell, hogy legyen - állítja Simon Weeden a Goldman Sachs elemzője.

Egy ilyen emeltdíjas szolgáltatás lehet például az egyre divatosabb kameratelefonok, illetve képüzenetek elterjesztése is - vélik a szakemberek - akik szerint megfelelő készletek felhalmozásával az idei karácsony slágerterméke lehet a fényképezőgéppel kombinált telefon.

A Mobili Communications felmérése Luxemburgot jelöli meg Nyugat-Európa mobiltelefonnal legjobban ellátott országának, ahol - elviekben - a lakosság 99 százaléka rendelkezik hordozható telefonnal. A felmérés ugyanakkor kiemeli, hogy Luxemburgban olcsóbbak a telefonok, mint a környező országokban, ezért a "szomszédok" közül sokan járnak át telefont vásárolni. Európa legnagyobb piacai közül Olaszország és Svédország ellátottsága számottevő, ahol a lakosság 89, illetve 84 százaléka rendelkezik mobillal.

Kelet-Európa még messze áll a piaci telítettségtől, ezért nem is meglepő, hogy júniusig közel 50 százalékkal gyarapodott az előfizetők száma az előző évhez képest. A felmérés szerint ez az érték körülbelül 48 millió előfizetőt jelent, ami az összlakosság negyedét teszi ki.

(Üzleti Negyed)

Korábban: