Tizenötmillió dollárt csaltak el a terrortámadás után

Vágólapra másolva!
A tavalyi szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatba hozható egyik legnagyobb csalásra derült fény New Yorkban. Több ezer - a város alkalmazásában álló - dolgozót azzal vádolnak, hogy hitelszövetkezetüket összesen 15 millió dollárral károsították meg, mivel a pénzintézet számítógépes rendszere a támadás során megsérült - írja a CNN.
Vágólapra másolva!

A New York-i hatóságok hétfőn bejelentették, hogy eddig 66 embert tartóztattak le a csalással összefüggésben, és további 35 ember ellen folyik vizsgálat. Robert Morgenthau, New York-i kerületi ügyész a CNN-nek elmondta, hogy a gyanúsítottak megtalálták a módját, hogy több alkalommal 500 dollárig terjedő összegeket vegyenek fel az ATM automatákból, noha a szövetkezetnél vezetett számláikon nem volt erre elegendő fedezet.

A probléma onnan ered, hogy a tavaly szeptemberi terrortámadáskor lerombolt Világkereskedelmi Központ törmelékei megkárosították a szomszédos épületben lévő hitelszövetkezet számítógépes rendszerét.

A szövetkezet munkatársai hamarosan rájöttek, hogy nem tudják pontosan ellenőrizni az automata pénztári tranzakciókat végző számítógépes hálózatot, mégis úgy határoztak, hogy nem akadályozzák meg az illegális pénzfelvételeket, mert - mint mondták - nem akarták megsérteni a tragédiában érintett szövetkezeti tagokat.

A kerületi ügyész elmondta, hogy közel 4 ezer ember manipulálta a rendszert, és átlagosan ezer dollárral lépték túl bankszámláikat. Ebből több mint 540 szövetkezeti tag 5 ezer dollárt meghaladó összeget vett fel az ATM automatákból. Voltak szélsőséges esetek is, egy 54 éves kórházi nővér például tavaly szeptember 18.-ika és október vége között 54 alkalommal vett fel készpénzt, és számlája így 18 111 dolláros mínuszba került.

Az ügyész hozzátette, hogy a csalás-sorozatra novemberben derült fény, de azóta néhány elkövető kölcsönt vett föl azért, hogy az illegálisan felvett összegeket visszafizesse.

(Üzleti Negyed)