Borúlátó képet fest az IMF az amerikai gazdaságról

Vágólapra másolva!
Élesen bírálja az Egyesült Államokat a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet szerint az amerikai gazdaság gyengélkedésén kívül a Bush-kormányzatnak a valóságot elfedő, derűlátó jóslatai is aggodalomra adnak okot, és a gazdaság fellendítése érdekében meghozott védőintézkedések is negatívan hatnak az USA eredményeire. Az IMF szerint az amerikai gazdaság jövője sokkal bizonytalanabb, mint szeptember 11-e után.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapok gazdasági adatai és az "egyéb fejleményekként" aposztrofált botrányok miatt a vártnál sokkal borúsabb képet fest az USA gazdasági kilátásairól az IMF. A most kiadott jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a tavaly szeptember 11-ei terrortámadások után kezdődő recesszióból 2002 elejére kilábalni látszott az amerikai gazdaság, mostanra azonban a növekedés mintha megállt volna, sőt talán újabb recesszió fenyeget.

A kilábalás csak az üzleti befektetések emelkedésével, a fogyasztás stabilizálódásával és a termelékenység masszív növekedésével volna lehetséges - fogalmaz a jelentés -, ám a közelmúlt könyvelési botrányai, és olyan óriáscégek, mint az Enron és a WorldCom csődje által csak tovább gyengített részvénypiac nem ad okot optimizmusra.

ELveszett a befektetői bizalom

A válság egyik legsúlyosabb tünete a befektetők bizalmának elvesztése - hangsúlyozza az IMF, majd hozzáteszi, a jelenlegi üzleti hangulatban vélhetően még a kamatok csökkentése sem segítene sokat. A fogyasztás csökkenését hasonlóan súlyos problémának tekinti a valutaalap. Az amerikai gazdaság kétharmadát adó szolgáltatóipar növekedése nem éri el a korábbi években mért növekedést - emeli ki a jelentés.

Az IMF felhívja a figyelmet arra, hogy az import csökkenésével az amerikai termékek és szolgáltatások exportja is visszaesett, s mindezzel együtt a 2000-ben mért 4 százalékról 6 százalékra növekedett a munkanélküliség. Bírálat tárgya lett az amerikai költségvetés is, amely a 2000-ben elért 2,5 százalékos többlethez képest ebben az évben várhatóan 1,5 százalékos deficittel zár majd.

Bírálják a derűlátást

A valutaalap így azt a korábbi jóslatát is megváltoztatta, melyben erre az évre 2,5 százalékos, 2003-ra pedig 3,25 százalékos amerikai GDP-növekedést jósolt. Ezzel együtt bírálja azokat az amerikai elemzőket, akik derűlátó prognózisaikkal igyekeznek több életet lehelni a betegeskedő amerikai gazdaságba. A jelentés itt kritikai hangsúllyal idézi fel Alan Greenspannak, a Fed elnökének idén júliusban az amerikai kongresszusban elhangzott optimista nyilatkozatát, melyben az amerikai gazdaságot a pénzügyi botrányok ellenére fejlődőképesnek ítélte.

Az IMF vezetősége az amerikai gazdaság védelmében hozott védőintézkedésekkel kapcsolatban is nemtetszésének adott hangot. Az acélszektor közvetett támogatásaképpen az acélimportra márciusban kivetett vámok a jelentés szerint nemcsak a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előírásait sértik, hanem jelentős költségeket okoznak mind az USA, mind a többi ország számára.

Hasonló kritikával illették az agrártermelők támogatását szabályozó Farm Billt is, amely az amerikai adófizetőkön kívül különösen a fejlődő országokat érinti hátrányosan.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

IMF