Évi 40 ezer új lakás a kormány célkitűzése

Vágólapra másolva!
A kormány 10 éves Nemzeti Lakásprogramjának fő célkitűzése, hogy évi 40 ezer lakás épüljön. A megoldandó problémák közül a legfontosabb, hogy a túlságosan kis alapterületű  lakások száma megkétszereződött. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott bejelentette, hogy vizsgálják az előző kormány által kidolgozott lakáshoz jutási támogatások hatását, és az eredmények után döntenek a szükséges változtatásokról.
Vágólapra másolva!

A kormány a második 100 napos program keretében elkészíti a 10 éves Nemzeti Lakásprogramot - jelentette be Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott. A kormány augusztus 2-i péntek i ülésén elfogadta a program kereteit és főbb célkitűzéseit.

A program legfontosabb célja a támogatási rendszer továbbfejlesztésével elérni, hogy 40 ezer lakás épüljön évente. Ez tízezerrel több lakást jelent, mint amennyit 2001-ben építettek. Kiemelt támogatást szánnak a bérlakásépítésekre is. Az alacsony jövedelmű rétegek lakáshoz jutását az állami lakásépítéssel oldanák meg. A nyugdíjasok és a hátrányos helyzetűek lakáskörülményeinek javítására a lakbér támogatás reformját tervezik.

Fontos cél a lakásminőség általános javítása, a panelépületek korszerűsítése, és környezetük humanizálása. Támogatni fogják az újszerű építészeti és építési megoldásokat, és a jobb minőségű építést szabályozással szeretnék segíteni.

Az év végére megvalósulhat

A program előkészítésével 2002. december 31-ig végeznek, majd ennek vitája következik és a tervek szerint 2003 május 31-ig döntést hoznak a hosszú távú program elfogadásáról és pénzügyi feltételeiről. A 10 éves terv elkészítését a Nemzeti Lakáspolitikai Tanácsadó Testület végzi.

A lakásprogramnak megoldást kell találnia számos kérdésre. A legfontosabb problémaként említette Csabai Lászlóné, hogy a 40 négyzetméter alatti lakások száma megkétszereződött. A szakértőket aggasztja, hogy a növekvő hitelállomány több mint fele a használt lakások vásárlására ment. Optimizmusra ad okot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az év első félévben 23 ezer új építési engedélyt adtak ki, ami növekedést mutat a tavalyi magas adatokhoz képest.

A kormány tervei szerint négy év alatt a lakásra fordított állami kiadásokat megkétszerezik, és a lakásfelújításra szánt összeget (a jelenlegi 3-4 milliárd forintot) meghúszszorozzák. Az előző kormány által kidolgozott lakáshoz jutási támogatásokról Csabai Lászlóné elmondta, hogy radikális változtatásokat nem terveznek, a kedvező hitelfeltételeket nem szigorítják. Megbíztak azonban egy szervezetet, hogy elemezze a kedvezmények hatását, és ennek eredményét értékelve döntenek a szükséges változtatásokról.

A kormány tervei között szerepel továbbá a kiadott lakások adóterheinek csökkentése, és az ingatlanügyletek után fizetendő illeték csökkentése.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Évente tízezer új bérlakást ígér az MSZP
(2002. április 30.)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002
(az Üzleti Negyed különkiadása)