Az EKB rosszabbnak látja a gazdasági helyzetet

2002.09.12. 14:17

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott havi értékelésében a növekedési kilátásokat illetően borúlátóbb, mint eddig, de egyelőre nem módosított korábbi előrejelzésén a harmadik és a negyedik évnegyedre.

Az EKB korábbi becslése szerint az eurózóna gazdasága eléri az évi 2-2,5 százalék közötti növekedési ütemet az év hátralévő részében, de efféle számszerű becslést a legújabb elemzés nem tartalmazott. A bank szerint az inflációs nyomás kicsit mérséklődött az övezetben. A júliusi havi jelentés még növekvő inflációs kockázatról szólt.

A bank kormányzó tanácsa most megállapította, hogy noha a fejlemények nem egyértelműek, azért az árstabilitással kapcsolatban kiegyensúlyozottabb helyzetre lehet számítani. Az EKB a következő hónapokban 2 százalék körüli tizenkét havi inflációra számít az euróövezetben.

Az övezet gazdaságának eddigi fejlődése a következő hónapokban valószínűleg folytatódik, bár csak fokról-fokra, azaz a növekedés erősségét nagy bizonytalanság övezi még.  Az EKB havi jelentése semmiféle utalást nem tett a kamatszintre, annak ellenére, hogy az utóbbi időben erősödtek a piacon a kamatcsökkentési reménységek. Az erősebb euró az inflációs nyomás ellen hat - ismételte meg a korábbi megállapítását augusztusi jelentésében a bank

(MTI)

Ajánlat:

Európai Központi bank

Korábban:

Fellendülésre számít az EKB 2002 folyamán
(2002. január 24.)

Nem csökkentette kamatát az EKB
(2001. december 6.)