Mélyponton a cseh infláció

Vágólapra másolva!
Csehországban júliusban átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly júliusban. Csehszlovákia 1993-as kettévállása óta ez a legalacsonyabb tizenkét havi infláció. Júliusban a havi infláció 0,5 százalékos volt Csehországban.
Vágólapra másolva!

Júniusban 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Csehországban egy hónap alatt, és 1,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Tavaly júliusban 5,9 százalékos volt a tizenkét havi drágulás. A júliussal végződött tizenkét hónap átlagos inflációja 3,5 százalékos volt, 0,4 százalékponttal kisebb, mint a júniussal zárult tizenkét hónapban.

A közölt adatok megfelelnek a szakértők várakozásainak, akik 0,3-0,6 százalék közé tették a tizenkét havi infláció alakulását júliusban. Prágában azonban általános a nézet, hogy a következő hónapokban az infláció már nem fog csökkenni, bár jelentős emelkedésre senki sem számít. Banki szakértők szerint a cseh gazdaságban tovább csökkent az inflációs nyomás, de ennek ellenére nemigen számítanak a Cseh Nemzeti Bank további kamatcsökkentésére.

Júliusban a központi bank, főleg a korona gyengítése végett, az idén másodszor csökkentette alapkamatát, az áprilisi negyed százalékpontos csökkentés után ezúttal háromnegyed százalékponttal, 3,0 százalékra. Ezzel először került a cseh kamatszint az Európai Központi Bank 3,25 százalékos kamatminimuma alá.

Az inflációval ellentétben júliusban tovább nőtt a munkanélküliség, a június végi 8,7 százalékról július végére 9,2 százalékra.

Ajánlat:

(MTI)