A magyar nyugdíjkasszák két rossz éve

Vágólapra másolva!
A magyar nyugdíjkasszáknak nem kell aggódniuk a budapesti és a külföldi tőzsdék hanyatlása miatt, helyzetüket elsősorban a hazai állampapírpiac alakulása befolyásolja. A magyar állampapírindex alakulása idén egyelőre nem kényeztette el a nyugdíjkasszákat, s befektetési klíma már tavaly sem kedvezett nekik. Az első magánpénztári nyugdíjat ugyan csak 2013-ban fizetik, ám közben tavaly megszűnt az állami garancia a magánpénztárakra, s így azóta sincs garantált magánpénztári nyugdíjminimum. A szakma azóta sürgeti az eredeti szabályok visszaállítását.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és nyugat-európai tőzsdék mélyrepülése miatt éppúgy nem kell kezüket tördelniük a magyar nyugdíjpénztártagoknak, mint a budapesti börze részvényeinek gyengülése miatt - mondják egybehangzóan piaci szakértők. Tavaly december vége óta nem változott jelentősen a magánpénztárak befektetéseinek szerkezete. 2001-ben átlagosan a vagyon 80 százalékát állampapírba, kevesebb mint 10 százalékát magyar részvénybe és 4 százalékát nemzetközi külföldi értékpapírba fektették a pénztárak.

A statisztikák szerint az egész portfóliónak így alig fél százalékát teszik ki a nemzetközi részvények, melyek értéke csökkenhetett a külföldi tőzsdei bessz miatt - tudtuk meg. Igaz, ez sem kevés, hiszen a teljes magánpénztári vagyon tavaly év végén 283 milliárd forint volt, az önkéntes kasszák pedig több mint 291 milliárdot gyűjtöttek.

A magyar nyugdíjpénztárak azonban nem használják ki maximálisan a részvényportfólió adta lehetőségeket. Ez a véleménye Szimeonov Angelnak, a Budapest Magán- és Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsi tagjának, s ezt osztják az elemzők is. A nyugdíjpénztári rendszer lényege a hosszú távú megtakarítás, de a kedvező reálhozam (azaz az inflációt meghaladó hozam) érdekében a pénztárak részvényeket is tarthatnak a portfólióban.

A hazai nyugdíjpénztárak többsége számára a 2002-es év első fele nem a részvénypiac válsága, hanem inkább a magyar állampapírpiac gyengesége miatt volt nehéz. Ez természetes, mert befektetéseik 80 százaléka ilyen értékpapírokból áll. A váratlan kamatemelés nem kedvez az állampapírpiacnak, amely idehaza ebben az időszakban megközelítőleg a részvények szintjén teljesített - mondta Szimeonov.

Hasonlóképpen gondolkodik Holtzer Péter, az OTP Alapkezelő Rt. vezérigazgatója, aki szerint egyelőre kérdéses, hogy egy tiszta államkötvény-portfólió hozama az év végével eléri-e majd az infláció szintjét. Mint mondta, a hazai makrogazdasági bizonytalanságok következtében a magyar állampapírpiacon az idei első félévben alig valamivel több mint 2 százalékos az a kamat, amit az egy éven túli lejáratú, magyar államkötvények után, éves szinten átszámított hozamként megkap a befektető.

Bánfalvi István, az AB-Egon Magánpénztár igazgatótanácsának elnöke szerint tavaly is nehéz feladatuk volt a befektetőknek, ám emlékeztetett: a nyugdíjpénztár nem egy-két éves, hanem több évtizedes befektetési forma. A tavalyi eredményekről Bánfalvi elmondta: tavaly az AB-Egon Magánnyugdíjpénztára 9,2 százalékos nettó hozamot ért el, amit a pénztártag egyéni számlájának éves átlagos állományán számítottak, miközben az éves infláció 9,1 százalék volt. Tavaly a pénzügyi közlöny adatai szerint a magánpénztári piacon 3,7-9,2 százalék között mozogtak a hozamráták. (A hozamrátákról lásd táblázatunkat.)

A magánpénztárak rosszkor startoltak, hiszen a tőkepiac állapota, és az azt erőteljesen befolyásoló kedvezőtlen világgazdasági folyamatok rányomták a bélyegüket a nyugdíjpénztári szféra teljesítményére - fejtegette Farkas István, a FIAD tanácsadó cég vezetője. Az 1998-ban induló rendszer ugyanis már az elején "belefutott" az orosz válság generálta tőzsdei besszbe, ami mellesleg a néhány évvel korábban indult önkéntes kasszák hozamvárakozásait is letörte.

A sikeres pénztári befektetések kulcsa a széles skálájú kockázatmegosztás - állítja Holtzer Péter. Változatlanul megéri részvényeket tartani, mert hosszú távon ezek magasabb hozamot termelhetnek. Ezzel a fajta befektetési politikával tudják mérsékelni a kis likviditású hazai piac egyoldalú kilengéseit. Az OTP magán- és önkéntes nyugdíjpénztára hosszú távon akar nyereséges lenni, ezért mint korábban, így idén is van a portfólióban hazai és a nemzetközi részvény - mondta.

Az OTP nyugdíjkasszáinak továbbra is pozitív a hozamuk idén július végéig, bár a korábban elmondottak alapján nem meglepő, hogy ez az inflációs szint alatt maradt. A pénztárak igazgatótanácsa ugyan némileg csökkentette a tavalyi részvényarányt, tekintettel az idei évre várható nem kedvező tendenciákra, ugyanakkor teljesen nem kívánja felszámolni a részvénybefektetéseket - szögezte le.

A Budapest nyugdíjpénztárak magasabb részvényhányadot tartanak a szféra átlagos szintjénél, a portfólió 20-30 százalékát töltik fel ilyen értékpapírokból - mondta Szimeonov Angel. A magyar részvények mellett közép-európai részvényeik is vannak, zömmel a ciklusingadozásoknak kevésbé kitett vállalatok papírjaiból. A tőzsdei bessz, valamint az állampapírok gyenge szereplése ellenére is sikerült a Budapest nyugdíjpénztáraknak pozitív hozamot elérniük.

Molnár Mari

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Nyugdíj - az Üzleti Negyed rovata