USA: változatlan a Fed alapkamata

2002.11.06. 18:18

A többségi várakozásnak megfelelően nem változott az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) több mint négy évtizedes mélyponton lévő irányadó egynapos kamata a monetáris ügyekben illetékes nyíltpiaci bizottság (FOMC) keddi ülésén, jóllehet a meglehetősen bizonytalan amerikai konjunktúra-kilátások közepette több piaci szereplő akár 50 bázispontos kamatcsökkentést is el tudott volna képzelni.

A kedd esti bejelentés szerint 1,75 százalék maradt a Fed alapkamata. A Federal Reserve a tavalyi példátlan kamatcsökkentési hullámot megszakítva - a keddivel együtt - immár öt ülésén nem nyúlt alapkamatához. A bank előzőleg 11 menetben a tavaly januári 6,5 százalékról a jelenleg érvényes 41 évi mélypontra szállította le irányadó kamatát az amerikai gazdaság megtorpanása, majd recesszióba fordulása láttán. A legutóbbi, 25 bázispontos kamatcsökkentés december 11-én volt.

Egyes elemzők szerint a kamatcsökkentés mellett szólt volna egyebek mellett az, hogy a július végén közzétett előzetes hivatalos becslés szerint a második negyedévben a várt ütem felével nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye, ráadásul az első negyedévi adatot is lefelé módosították. Mindemellett a becsléssel egy időben kiadott visszamenőleges felülvizsgálatok szerint tavaly három egymást követő negyedévben csökkent a GDP-érték, és nem csak egyben, ahogy a korábbi közlésekben szereplő adatok mutatták, vagyis masszív recesszió sújtotta az amerikai gazdaságot.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium július 31-én nyilvánosságra hozott előzetes becslése szerint a júniussal végződött három hónapban 1,1 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye; az előzetes piaci konszenzus 2,1 százalékos éves szintre számolt GDP-növekedést jósolt. A tárca az első negyedévi, korábban 6,1 százalékban megadott éves növekedést is 5,0 százalékra módosította.

A július végi adatsorral együtt közzétett átfogó tavalyi korrekció azt mutatta, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye már 2001 első negyedében csökkenni kezdett, s nem is indult növekedésnek a negyedik negyedévig. Korábban csak a harmadik negyedévről mutattak ki negatív növekedést.

Korábban:

Köddé foszló kamatcsökkentési várakozások