Ipari termelés: 4,1 százalékos növekedés

Vágólapra másolva!
Júniusban az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,1 százalékkal, az év első hat hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett. A termelés mértéke szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index szerint júniusban az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyított, munkanaphatástól tisztított index alapján 4,1 százalékkal nőtt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az év első hat hónapjában az export 3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél azonban - melyek a kivitel 5 ,7 százalékát adják - csekély mértékű, 0,2 százalékos csökkenés figyelhető meg. Az ipar első félévi belföldi értékesítésének színvonala stagnálást mutat (99,9%).

2002 júniusában a feldolgozóipari termelés 2001 azonos időszakához képest 4,1 százalékkal emelkedett, a villamosenergia-, gáz-, g z- és vízellátás teljesítménye azonban 3,9 százalékkal csökkent.

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben júniusban továbbra is a gép, berendezés gyártása bővült (31,1%), ahol a szivattyú-, kompresszor- és a csapágy-, erőátvitelielem-gyártás szakágazatokban volt kiemelkedő növekedés.

A KSH adatai szerint jelentősen, 17,8 százalékkal nőtt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás termelése az előző havi kisebb visszaeséssel szemben. Számottevően, 9,7 százalékkal emelkedett a gumi-, műanyag termék gyártása, itt különösen a műanyag termékek iránt volt átlagon felüli keresletnövekedés.

A feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő villamos gép, műszer gyártása kismértékben, 1,9 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar másik két, jelentős súlyt képvisel ágazata közül az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás termelése 3,4 százalékkal emelkedett; a járműgyártás volumene a félév során másodszor haladta meg az előző évi szintet (6,4%); és az új megnövekedett exportrendelések is a keresletbővülésére utalnak.

A KSH közlése szerint a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártásában a visszaesés megállt. Legnagyobb mértékben, 14,3 százalékkal továbbra is a bőrtermék, lábbeli előállítása maradt el az egy évvel korábbitól. Az idén júniusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései emelkedtek: belföldön kisebb, 3 százalékos, az export esetében pedig 14,1 százalékos mértékben. Így együttesen 11,7 százalékkal haladták meg az előző évi szintet.

A statisztikai hivatal szerint ugyanakkor az összes rendelésállomány 6,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hat hónapjában 2,1 százalékos létszámcsökkenés mellett 3,6 százalékkal volt magasabb, mint 2001 azonos időszakában.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2002 első félévében a legnagyobb mértékben, 12,1 százalékkal a dél-dunántúli régióban bővült. Csökkenést ebben az időszakban csak két régióban, az észak-magyarországi és a közép-dunántúli régióban regisztráltak: Észak-Magyarországon 3,5 százalékos, míg a Közép-Dunántúlon 4,2 százalékos mérséklődés volt - közölte a KSH.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Ipari termelés: 2,7 százalékos csökkenés
(2002. július 17.)

Májusban csökkent az ipari termelés
(2002. július 8.)

Ajánlat:

KSH