Kétmilliárd dollárba is kerülhet az árvíz Csehországban

Vágólapra másolva!
A Prágát és Csehország más vidékeit elöntő példátlan árvíz akár 2 milliárd dollárjába is kerülhet a cseh kormánynak - közölte csütörtökön kiadott tanulmányában az Economist Intelligence Unit (EIU) londoni gazdaságelemző ház. A Standard and Poor,s hitelminősítő a cseh biztosítókról egyebek mellett azt állapította meg: valószínűleg nem vonták le az 1997-es hasonló árvíz viszontbiztosítói tanulságait, de szerencséjükre nem növekedett azóta az árvízbiztosítások iránti igény sem.
Vágólapra másolva!

Az EIU - a The Economist brit gazdaságpolitikai hetilapot is gondozó gazdaságkutató és kiadói csoport tagja - szerint a várhatóan súlyos károk ellenére is fennmaradhat a cseh gazdaság növekedése abban az esetben, ha az idegenforgalom magához tér.

A cseh turizmus bevétele tavaly 3,1 milliárd dollár körül volt; ez az éves GDP-érték 5,5 százaléka. Ezen az alapon számolva a prágai óváros és más elsődleges turistacélpontok víz alá kerülése a szezon kellős közepén önmagában 600-800 millió dollár - a hazai össztermék-érték 1,2 százalékával egyenlő - bevételkiesést okozhat. Az EIU szerint az áradás éppen azokat a területeket érinti, amelyek a cseh gazdaság két leghíresebb elemének - a turizmusnak és a sörfőzésnek - a fő központjai.

Az 1997-es árvíz 1,9 milliárd dollár kárt okozott, jóllehet az akkori katasztrófa főleg a morvaországi élelmiszertermelő térséget sújtotta, ami az infláció növekedéséhez vezetett - írta a Reuters.

A Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott elemzése szerint egyelőre nem lehet felmérni a jelenlegi árvíz hatását a cseh biztosítási piacra, de úgy tűnik, hogy a szektor "nem vonta le az 1997-es áradás tanulságait". A jelentés szerint az előző katasztrófában keletkezett 63 milliárd koronás kárból mindössze 9,7 milliárd koronányi keletkezett biztosított értékekben, de a cseh biztosítók viszontbiztosítói fedezete így is elégtelennek bizonyult. Ennek következtében legalább egy cég elbukott, és több más tőkejuttatásra szorult.

Jóllehet a biztosítók egyes hírek szerint az 1997-es katasztrófa óta növelték viszontbiztosítói fedezetüket, most is fennáll annak a lehetősége, hogy nem lesznek képesek elégséges mértékben helytállni a vállalt kockázatokért - áll az S and P tanulmányában. A hitelminősítő szerint ráadásul most már valószínűleg növekedni fognak a viszontbiztosítási költségek is, mivel a viszontbiztosítók megpróbálják pótolni veszteségeiket, amelyeket "a száz évenként egyszer előforduló" mértékű, öt éven belül másodszor bekövetkezett árvíz okozott.

A cseh biztosítóknak ugyanakkor szerencséjük is van: az 1997-es katasztrófa után joggal lehetett volna várni, hogy jelentősen emelkedik a vagyonbiztosítások iránti igény, ez azonban mégsem így történt. Ennek valószínű oka az, hogy a cseh kormány anyagi segítséget nyújtott a károsultaknak, ami csökkentette a vagyonbiztosítások keresletét, s ez alkalommal is hasonló állami segítség várható.

(MTI)

Ajánlat:

Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye

Korábban:

Hatalmas gazdasági károk Csehországban
(2002. augusztus 14.)