Eurómilliárdokat "védekeznek el"

Vágólapra másolva!
Csütörtök délutánra már 88 halálos áldozatot követeltek a közép- és kelet-európai árvizek. Az anyagi károk - becslések szerint - már meghaladták a 10 milliárd eurót. A magyar vis maior alapot a kormány plusz egymilliárd forinttal töltötte fel - adta hírül a Világgazdaság. Eközben az európai Bizottság hivatalosan is lehetővé tette, hogy a tagjelölt országok az előcsatlakozási alapokból átcsoportosított pénzeket használjanak a károk enyhítésére.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki nap folyamán Budapest 700 lakója kényszerült elhagyni otthonát a Duna áradása miatt. Péntekre már ezer kilométer hossza tartanak a különböző fokozatú árvízvédelmi készültségek.

Ausztriában mintegy ötmilliárd euróra teszik a kárértéket, Németországban csak az agrárium veszteségei 1,5 milliárd euróra rúgnak. A szászországi károk - ugyancsak becslések szerint - egymilliárd euró, míg a cseh közvetlen károk valószínűleg meghaladják a 2 milliárd eurót, bár egyes banki becslések szerint ez az összeg a hárommilliárdot is meghaladja majd - egyedül a biztosítók 600 millió dollárnyi igénybejelentésre számítanak.

Másodpercenként 10 000 köbméter

Szlovákiában a helyi önkormányzatok állami segítségre számíthatnak - mondta Mikulás Dzurinda kormányfő. A költségvetésből 90 millió koronát tettek félre e célra - holott elképzelhető, hogy a kárérték meghaladja majd az egymilliárd koronát is. Péntekre várják a Duna tetőzését. A folyó másodpercenként 10 150 köbméteres hozamának egy részét a bősi erőműn keresztül a régi mederbe terelik, a többi áramot termel az erőműben.

Eközben Ausztriában Wolfgang Schüssel kancellár bejelentette, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a jövőre tervezett adóreform elmarad, valamint kérdéses a korábban már eldöntött beszerzése 24 Eurofighter vadászbombázónak. A bécsi kormány eddig 650 millió eurót költött a károk enyhítésére.

200 millió eurós rendkívüli német segély

A német kormány ezalatt további segélyt ígért az árvízkárokra, amelyek többmilliárd euróra rúgnak. Eddig már 200 millió euró rendkívüli segélyt hagyott jóvá, de egyelőre nem közölte, mennyit utal ki még, és mi lesz annak a költségvetési hatása, de leszögezte, hogy mindenképpen betartja az euróövezet költségvetési korlátját - vagyis az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát.

Magyarországon 500 millió forintot különítettek el a 30 milliárdos védekezési alapból. A vis maior alapba egymilliárd forintot utaltak át, amit a továbbiakban a belügy kezel. A kormány 150 millió forintot az észak-keleti térségbe utalt, további 50 milliót a szociális segélyek növelésére költenek. Borsod vis maior alapját 34 millió forinttal egészítették ki. Az eddigi károk - eltérő becslések alapján - 150 és 500 millió forint között van.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye

Biztosítás - az Üzleti Negyed rovata

Korábban:

Hatalmas gazdasági károk Csehországban
(2002. augusztus 14.)

Közel félmilliárdot mosott el víz
(2002. augusztus 13.)