Szabálytalan budapesti éttermek

Vágólapra másolva!
Nem megfelelő ártájékoztatás, a hiteles mérőeszközök hiánya, valamint a szervizdíj jogtalan felszámolása volt a leggyakoribb probléma annál a 140 belvárosi étteremnél, amelyet az idegenforgalmi főszezon kezdetén vizsgáltak a fogyasztóvédők. Összesen 2,3 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.
Vágólapra másolva!

A főváros idegenforgalmilag legfrekventáltabb területén, a Belvárosban működő 140 éttermet vizsgálta meg a Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a területi felügyelőségek. A napokban azon éjszakai szórakozóhelyeket is ellenőrizték, amelyek az amerikai nagykövetség által korábban készített "feketelistán" szerepeltek. Noha akkora mértékű túlszámlázással, amilyenre a korábbi években volt példa, most nem találkoztak, ám a kisebb szabálytalanságok gyakoriak - közölte érdeklődésünkre Tóth Istvánné, a Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója.

Sacc per kábé mértek

Több étterem bejárata előtt, az előírástól eltérően nem helyeztek el olyan étlapot, amelyen az ételek és italok ára is szerepel. Volt, ahol csak az ételek árait tüntették fel a portálon. Az italok méréséhez, adagolásához nem rendelkeztek minden üzletben hiteles mérőeszközzel. Sok helyen az ételkészítéshez szükséges nyersanyagok beszerzési bizonylatait és a kötelező nyilvántartásokat nem tartották a helyszínen.

A nyitvatartási időket nem tüntették fel, továbbá gyakori volt a vásárlók könyvének hiánya. A próbafogyasztásoknál három esetben károsították meg az ellenőröket, és két alkalommal nem adtak számlát. Több helyen számítottak fel szervizdíjat, ami jogszabályba ütközik - hangsúlyozta Tóth Istvánné. Hozzátette: az is elfogadhatatlan, hogy az árlapokon borravaló adására felhívó megjegyzést tüntettek fel, ami a belvárosi éttermek többségére jellemző.
Az ellenőrzések során élelmezés-egészségügyi mulasztásokkal is találkoztak, például szabálytalanul, jelölés nélkül fagyasztották le a nyersanyagokat, illetve a készételeket, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszereket tartottak.

Romlott élelmiszerek

Több, halmozottan elkövetett szabálysértésre bukkantak a Café Marlene étteremben, ahol üzletkörön kívüli, jogosulatlan tevékenységet végeztek, mivel a működési engedélytől eltérően melegkonyhás tevékenységet folytattak, továbbá számos kereskedésre vonatkozó szabályt is megsértettek (például nem tartottak vásárlók könyvét, hiányos volt a fogyasztói tájékoztatás a napi ételkínálatról és az árakról, nem rendelkeztek beszerzési bizonylattal a nyersanyagokról). Szintén több szabálysértést találtak a Pertu Station étteremben, ahol lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszereket tartottak, továbbá szabálytalanul fagyasztottak le különböző húskészítményeket, a beszerzési bizonylatot nem tartották a helyszínen, az árlap pedig nem tartalmazta a teljes körű kínálatot.

Nem helyeztek ki ártájékoztatást a Replay Cafe, a Galilei Étterem, továbbá az Astoria Empire Étterem és Kávéház bejáratánál. Szervizdíjat számoltak fel a próbafogyasztáskor az ellenőröknek a FatmoŐs Music Club Étteremben, valamint a Garázs Kávézóban. Hitelesítetlen mérőeszközt használtak a Sólyom Drinkbárban és az M-M Pub-ban. A vásárlók könyvébe bejegyzett panaszra a Galilei Étterem vezetése nem válaszolt.

Hármat fizet, kettőt kap

Fogyasztói megkárosítást az Irish Pub Longfordban követtek el azáltal, hogy a rendelt és kifizetett három deciliter üdítőital helyett mindössze két decilitert szolgáltak fel. A főfelügyelőség összesen 34 szabálysértési eljárást indított 1,3 millió forint összegben. A halmozottan előforduló szabálytalanságok miatt 25 vállalkozással szemben 2,3 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

A belföldi és külföldi turisták érdekeinek védelmében a vendéglátó egységek ellenőrzése a nyár végéig tart, melynek során a szezon kezdetén feltárt hiányosságokra fokozottan figyelnek.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: