Visszaesett a külföldiek részvényállománya

Vágólapra másolva!
Az állampapír-piacon nem változott jelentősen a tulajdonosi összetétel a második negyedévben, míg a részvénypiacon a háztartások és a külföldiek eladásai mellett a pénzügyi vállalatok növelték tulajdonrészüket - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az állampapírok állománya piaci értéken 1,5 százalékkal csökkent az idén a második negyedévében a március végi 6238 milliárd forinthoz képest. Ezt főleg az MNB-kötvények állományának jelentős, 64 százalékos csökkenése okozta - áll a jegybank jelentésében.

Az állampapír-piacon a háztartások részaránya kis mértékben, az előző negyedévi 13,6 százalékról 13,9 százalékra emelkedett. A külföldiek részesedése 20,4 százalékról 20,5 százalékra mérséklődött.

A pénzügyi vállalatok 57,5 milliárd forinttal csökkentették állampapír-állományukat, a szektor állampapír-piaci aránya azonban 57,7 százalék maradt. A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya június végére 7,8 milliárd forinttal csökkent, de részarányuk már több negyedéve 5,4 százalék körüli.

A tőzsdei részvények állománya a március végi 3134,9 milliárd forintról 333,6 milliárd forinttal esett vissza. A tőzsdei részvények esetében a külföldiek nettó eladók voltak, és folytatódtak a háztartások részvényeladásai is. A pénzügyi vállalatok - elsősorban a biztosítók, nyugdíjpénztárak, és befektetési alapok - viszont jelentős részvényvásárlóként léptek fel.

A részvények esetében a pénzügyi vállalatok részesedése 5,9 százalékról 6,3 százalékra nőtt, míg a háztartásoké 5,6 százalékról 5,4 százalékra esett vissza. A külföldiek részesedése 75 százalékról 73,4 százalékra mérséklődött.

(MTI)

Ajánlat:

MNB