Hiába keres munkát ötvenezer pályakezdő

Vágólapra másolva!
A munkaügyi szakemberek szerint jelenleg a legszerényebb becslések szerint is mintegy 50 ezerre tehető azoknak a fiataloknak a száma, akik az iskola befejezése után hiába kerestek állást. A szaktárca felméréseiből az derül ki: miközben egyre több a végzős diák, évek óta csökken a pályakezdők iránti igény. Legnehezebb rajtra a diplomások számíthatnak, akiknél még a nyolc általánost végzettek is keresettebbek.
Vágólapra másolva!

Legalább ötven helyre küldtem el az önéletrajzomat, de csupán három cég adott egyáltalán lehetőséget a személyes beszélgetésre - panaszolja a budapesti közgazdasági egyetemen tavaly diplomát szerzett Fülöp Tamás. A pályakezdő csaknem egy évig tartó álláskeresés után végül egy bank ügyfélszolgálatán helyezkedett el - ambícióinak és fizetési igényeinek korántsem megfelelő -, asszisztensi állásban.

A csalódás érthető: 5-6 évvel ezelőtt még vezetői pozíciókban rajtolhattak pályatársai. "A vezetői posztok beteltek, a cégek nem nagyon bővítenek. Legfeljebb a fluktuációban lehetne bízni, ám a meghirdetett állásokért diplomások tömkelege veszi fel a küzdelmet, s végül nagyon gyakran a kapcsolatok döntik el, hogy ki lesz a befutó - mondja Fülöp Tamás."

A pályakezdés nehézségeiről egyre több fiatal szerez keserű tapasztalatokat: az idén júniusban több mint 24 ezer olyan pályakezdőt tartottak nyilván a munkaügyi központokban, akik az iskolapadból kikerülve regisztrált munkanélküliként "rajtoltak". A valóságban azonban lényegesen több fiatal jár ebben a cipőben: a legszerényebb becslések szerint is legalább a duplájára - mintegy 50 ezerre - tehető azok száma, akik az iskola befejezése után nem tudnak elhelyezkedni.

Álmaik gyors beteljesülésére egyre kevesebb pályakezdő számíthat - derül ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) prognózisából. Az elmúlt években folyamatosan csökkent az iskolapadból kikerülők iránti kereslet. Az első fél évben a cégeknek alig ötöde kívánta őket alkalmazni. Szinte minden ágazatban csökkent a kezdők iránti igény.

"A munkáltatók szívesebben alkalmaznak már kipróbált szakembereket" - magyarázza Reményi Rita, a Grafton Recruitment Kft. tanácsadója. Zboray Balázs, a Manpower munkatársa ehhez azt teszi hozzá: a pályakezdők betanítása időigényes. Az FMM kutatásából kiderül, a diplomásokra rájár a rúd. A pályakezdők közül leginkább a szakmunkásokra tartanak igényt, de a felvenni kívánt friss diplomások arányát még a nyolc általánost végzőké is meghaladja. A pályakezdő munkanélküliek soraiban az idén a tavalyihoz képest 30 százalékkal nőtt a felsőfokú végzettségűek száma.

A tendencia mögött a felsőoktatás tömegesedését, a túlképzést emlegetik a szakemberek. Gábor Kálmán, az Oktatáskutató Intézet szociológusa szerint a 90-es évek közepéig a végzősök száma alig haladta meg a húszezret, az elmúlt években már az ötvenezerhez közelít. Ennyi diplomást még konjunktúra esetén is képtelen felszívni a piac. "Közgazdászokból, jogászokból, informatikusokból ma már Dunát lehetne rekeszteni, így nem csoda, ha a végzősök nem feltétlenül "nyakkendős", vezetői állásba kerülnek" - hangsúlyozza Zboray. Ráadásul a diplomák differenciálódása figyelhető meg. Egyre fontosabb szempont a kiválasztásnál, hogy a jelölt melyik intézményben, milyen eredménnyel végzett, hány nyelvet beszél, nyaranta dolgozott-e. A diplomás pályakezdőket a cégek leginkább értékesítési csapataikban és ügyfélszolgálataikon látják szívesen. Sokan idegenkednek ezektől a munkaköröktől, ezért inkább kivárnak. Reményi Rita inkább azt tanácsolja a fiataloknak, ragadjanak meg minden kínálkozó lehetőséget, mert néhány éves szakmai gyakorlat már lényegesen megkönnyíti az elhelyezkedést.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Állás - az Üzleti Negyed rovata

Karriercentrum

Korábban:

Nőtt a munkanélküliség júliusban
(2002. augusztus 13.)