Keddtől szünetel a mikrohitelezés

Vágólapra másolva!
A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) augusztus 27-étől átmenetileg felfüggeszti a további mikrohitel szerződések megkötését, amit a kialakult finanszírozási helyzettel indokol - tájékoztatott az MVA hétfői közleményében.
Vágólapra másolva!

A Helyi Vállalkozói Központok és a Postabank Rt. jelzése szerint a finanszírozási rendszerben jelenleg mintegy 2,2 milliárd forint összegben kötöttek hitelszerződéseket, amelyekre a folyósítás még nem történt meg - áll a közleményben.

A Mikrohitel Program számára új forrásként a HU9906 program és a Regionális Mikrohitel Program keretében még 933 millió forint áll rendelkezésre, de a folyósítás időpontja bizonytalan.

Az MVA szerint havonta átlagosan 380 millió forint áll rendelkezésre hitelfolyósításra a korábban kihelyezett hitelek törlesztéseiből. Az MVA úgy véli, hogy újabb szerződések megkötésére addig nem kerülhet sor, amíg ki nem elégítik a beérkezett hiteligényléseket.

A Mikrohitel Programot nem állítják le, de a jelentős ügyforgalomra való tekintettel szükséges az újabb szerződéskötések szüneteltetése - áll a közleményben.

Az idei év első félévében mintegy kétezer mikro-, kis- és középvállalkozás jutott mikrohitelhez, több mint 5 milliárd forint összegben. Tavaly 12 hónap alatt 2.727 mikrohitel kihelyezés volt 6,5 milliárd forint értékben.

A közlemény szerint a hitelezési folyamat átmeneti szünetelése és lassulása további források bevonásával, az Országos Mikrohitel Alap volumenének növelésével szüntethető meg.

(MTI)

Ajánlat: