A BBC is a ZTE-nek szurkol

Vágólapra másolva!
Anglia a keddi Manchester United-ZTE meccs idejére két részre oszlik. Az országban nem túlságosan kedvelt MU szurkolói biztosak kedvenceik továbbjutásában a Bajnokok Ligájába, viszont számos ellendrukker is akad, akik szerint nem árt egy kis lecke az agyonsztárolt klubnak. Az "ellendrukkerek" közé tartozhat a BBC is, amely a vörös ördögök esetleges UEFA-kupa mérkőzéseinek közvetítésével jelentős bevételhez juthat - írja összeállításában a The Times.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában az ITV csatorna szerezte meg a Bajnokok Ligája közvetítési jogait, amelyre négy év alatt mintegy 250 millió fontot költött. A MU esetleges kudarcával a társaság elesne legnagyobb bevételi forrásától, mivel a brit klubok közül a manchesteri gárda vonzza a legtöbb nézőt, - átlagosan mintegy 1 millió 800 ezer embert mérkőzésenként - megelőzve a "csupán" 800 ezer nézővel büszkélkedő Liverpoolt.

Az ITV számára ráadásul az anyagi veszteségek mellett presztízs-veszteséget is jelentene a Manchester kudarca, ugyanis ebben az esetben a klub a kevésbé előkelő UEFA-kupában folytathatja szereplését, amelynek "piaci értéke" így jelentősen megnőne. Az UEFA-kupa mérkőzéseinek közvetítési jogaiért folytatott harcban pedig az ITV nagy "sportriválisa", a BBC igen kedvező pozícióban van. A BBC így a Manchester United nézőit is magához kötheti, ami bevétel-növekedést jelent számára. Az ITV egyébként korábban nem is tett ajánlatot az UEFA-kupa közvetítési jogaira.

Az ITV idén nyáron alul maradt a világbajnokság mérkőzéseinek közvetítéséért folytatott harcban a BBC-vel szemben, és mivel a MU BL-selejtezőit is a BBC közvetíti, valamint az UEFA-kupa meccseit is lefoglalta, kiütheti a nyeregből az eddig "egyeduralkodó" ITV-t, és olyan meccseket közvetíthet - a Manchester részvételével - amelyekért korábban jóval kevesebbet fizetett. Szakértők szerint egyébként egyedül a BSkyB veszélyeztetheti a BBC pozícióit az UEFA-kupa közvetítését illetően, mivel a műholdas csatornának reklám-érdekeltségei vannak a Manchester Unitedben.

Dominic Coles, a BBC sportjogokért felelős igazgatója elmondta, hogy megítélése szerint a MU kiesésével jelentősen megnő az UEFA-kupa értéke, az ITV pedig nem egyszerűen csak a négy BL-ben érdekelt klub egyikét veszítheti el, hanem hosszú távon hatással lehet a társaság teljes nézőszámára is.

A brit Carat média-ügynökség becslései szerint az ITV 2 millió fontos reklámbevételtől eshet el, ha a MU nem jut be a Bajnokok Ligájába. Az ITV azonban várhatóan nem rendül meg ettől a veszteségtől, hiszen a társaság közvetítheti az Arsenal és a Liverpool Bajnokok Ligája mérkőzéseit, sőt amennyiben a Newcastle United is bejut a 32-es elitbe, az ő meccseit is az ITV sugározza.

Érdekesség, hogy a tíz legnézettebb brit csapat részvételével megrendezett BL-meccs közül nyolc találkozón a Manchester United lépett pályára. A legtöbb nézőt - 19 milliót - az 1999-es BL-döntő vonzotta, amelyet a MU 2-1-re megnyert a Bayern Münchennel szemben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

ZTE

Manchester United

Bajnokok Ligája
(Az [origo] rovata)

Korábban:

Koplárovics a MU befektetőket is bünteti
(2002. augusztus 27.)

Egymilliárd forinttal gazdagodhat a ZTE
(2002. augusztus 26.)