Hat százalék alatt van a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Az idén május-júliusban a nemzetközi szinten összehasonlítható munkanélküliségi ráta 5,9 százalék volt, ez 0,3 százalékpontos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

A KSH jelentése szerint a munkavállalási korú népesség 64,1 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon 2002. május-július időszakban. A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónap átlagában 3 millió 859 ezer fő volt, ami megegyezik az előző év azonos időszakával.

A munkanélküliek száma 2002. május-júliusban 242 ezer volt, ami 12 ezerrel több, mint egy évvel korábban, de a változás mértéke kisebb, mint az adatokhoz tartozó mintavételi hiba. Az ILO-ajánlás szerint számított munkanélküliségi ráta 5,9 százaléknak felelt meg. (Az EU-országokban az időszak középső hónapját jelentő júniusban a munkanélküliségi ráta átlagosan 7,5 százalék volt.)

A munkanélküliek 46,2 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, a tartósan munkanélküliek arányában nem történt lényeges elmozdulás az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,9 hónap volt, ami megegyezik a tavalyi értékkel. A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 24,6 százalék, ebbe a korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 12,4 százalékot ért el, ami 1,5 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban volt. (Erre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az EU-országokban az időszak középső hónapját jelent júniusban 15 százalék volt.

Az adminisztratív forrásból származó statisztika szerint július végén a regisztrált munkanélküliek száma 334 ezer volt. A nyilvántartott munkanélküliek közül 107 ezer fő kapott munkanélküli-járadékot, 6 ezren jövedelempótló támogatásban, míg az utóbbit felváltó rendszeres szociális segélyben 105 ezren részesültek - áll a KSH jelentésében.

(Üzleti Negyed)