Az árvíz miatt drágulhatnak a lakásbiztosítások

Vágólapra másolva!
A négy vezető hazai biztosítótársaság eddig összesen közel félmilliárd forintot fizetett ki vihar- és árvízkárokra, de a szakértők további kárigényekre számítanak. Szakértők szerint a nyugat-európai katasztrófák miatt dráguló viszontbiztosítások várhatóan megemelik a hazai lakásbiztosítások árát is - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap által megkérdezett szakértők elmondták, hogy a dunai árvízig kifizetett összegek érdemben nem befolyásolják a biztosítók idei nyereségét. A nagy társaságok közül az AB-Aegon, és az Allianz Hungária mintegy félmilliárd forintos tartalékkeretet különített el a később jelentkező kárigényekre. Az előbbi társaságnál közel 10 ezer, az Allianzhoz pedig mintegy 2800 kárbejelentés érkezett augusztusban.

A Generali-Providencia eddig csupán 50 millió forintot fizetett ki, és a cég legfeljebb 10-12 százalékos növekedésre számít az év hátralévő részében, így az idei károk itt sem befolyásolják túlságosan a profitot. Az OTP-nél sem számolnak azzal, hogy a teljes kárösszeg meghaladná a 100 millió forintot.

Horváth Andrea, az Aegon vezérigazgató-helyettese a társaság szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nyugat-európai pusztító árvizek miatt megemelkednek a viszontbiztosítói díjak, ami kihathat a hazai lakásbiztosítások áraira is. Horváth Andrea elmondta, hogy a dunai árvíz kapcsán minden ügyfélnek fizetnek, amennyiben biztosításukban benne volt az árvízkockázat attól függetlenül, hogy ártéren, vagy azon kívül épült-e a házuk. Hozzátette, hogy totálkár esetén minden ügyfélnek a szerződésben szereplő maximális összeget fizetik ki.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Biztosítás
(Az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

AB-Aegon: eddig 200 millió forint az árvízkárosultaknak
(2002. augusztus 28.)