A Bertelsmann eladja a bol.com-ot

2002.09.02. 14:21

A legnagyobb német médiakonszern, a Bertelsmann új vezetése úgy döntött, hogy eladja internetes könyvüzletágát. Erről előzetes tárgyalásokat kezdett az amerikai Amazon.com céggel - írta hétfőn a Wall Street Journal Europe, a céghez közeli forrásokra hivatkozva. A bol.com megvételével az Amazon erősíteni tudná meghatározó piaci szerepét az internetes könyvpiacon és egyszersmind megszabadulna fő vetélytársától.

Az eladás magában foglalja a Bertelsmann fő elektronikus kereskedési egységét, a bol.com részleget, amely könyveket és zeneműveket ad el Európában és Ázsiában, és amelynek éves árbevétele 90 millió euró körül van.

A bol.com közvetlen anyavállalata, a Bertelsmann DirectGroup szóvivője azt mondta: a vállalat nem kommentálja az értesülést, de hozzátette: a Bertelsman a fő tevékenységeire akar összpontosítani, még akkor is, ha más üzletágai nyereségesek. A bol.com azonban még csak nem is nyereséges.

A Bertelsmann emellett szeretne megválni az amerikai Barnes and Noble.com Inc., könyvkereskedésben lévő 35 százalékos részesedésétől is, de ez az ügylet független a bol.com eladásától. Kérdéses a Bertelsmann zenei részlege, a BeMusic jövője is.

A Bertelsmann számára a gazdaságtalan üzletrészek eladása búcsút jelentene a korábbi elnök, a júliusban lemondott Thomas Middelhoff által szorgalmazott internet-stratégiától. Middelhoff integrálni akarta a különálló Bertelsmann könyv-, zenei- és magazinrészlegeket és a bol.com volt e stratégia tartópillére.

Az új elnök Gunter Thielen, világossá tette, hogy a Bertelsmann hagyományos, decentralizált szerkezetének híve. Kérdésessé vált a Bertelsmann tőzsdei kibocsátása is, amit Middelhoff ugyancsak tervezett.

A bol.com az Amazon mögött a világ második internetes könyvértékesítője, de csak fele akkora, mint amerikai vetélytársa. Tavaly 30 millió euró vesztesége volt a 90 millió eurós árbevétel után. A bol.com néhány piacon, így Skandináviában és Hollandiában islekörözte az Amazont.

(MTI)

Ajánlat:

Bertelsmann 

bol.com