Újabb bankkonszolidáció várható Japánban

Vágólapra másolva!
Elemzők szerint a japán tőzsde mélyrepülése arra kényszerítheti a szigetország kormányát, hogy négy év alatt harmadszorra is jelentős összeggel siessen a bankrendszer segítségére - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A két legnagyobb japán bank, a Mizuho Holdings és a Mitsui Banking Corp. részvényeinek árfolyama 16 százalékkal zuhant ezen a héten, mert az ország pénzügyi rendszere rákényszeríti a hitelezőket és adósaikat, hogy tulajdont szerezzenek egymás vállalataiban. A bankok által birtokolt részvények értékének csökkenése ugyanis csökkenti a pénzintézetek tőkéjét.

A japán hitelintézetek ilyenfajta vesztesége elérte az 50 billió jent, vagyis a 426 milliárd dollárt, ezért az állam 1998-ban és 1999-ben 9,3 billió jennel "segítette ki" a pénzügyi rendszert.

Ezen a héten a zuhanó részvényárfolyamok nyomán a bankok saját tőkéje annyira megcsappanhat, hogy tőkemegfelelési mutatójuk a nemzetközi működéshez megkívánt szint alá süllyedhet, így a hírügynökség által megkérdezett szakértők arra számítanak, hogy a reformokat egyébként is halogató japán kormány kénytelen lesz ismét a bankok segítségére sietni.

(Üzleti Negyed)

Korábban: