A vállalkozók szélesebb körben juthatnak Széchenyi kártyához

Vágólapra másolva!
Vége szakadhat a Széchenyi kártya körül zajló érdek-képviseleti csatározásnak, ha a Kavosz Rt. által szerdán elküldött szerződéseket aláírják az ipartestületek és más munkaadói szervezetek. Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) azt kifogásolta, hogy a kormányhatározattal ellentétben nem vonták be a "tagvonzó" hitelkonstrukció kidolgozásába és lebonyolításába.
Vágólapra másolva!

Szerdán kiküldte a Kavosz Rt. az Ipartestületek Országos Szövetsége tagszervezeteinek és más munkaadói érdekképviseleteknek a Széchenyi kártya rendszerhez való csatlakozásra vonatkozó szerződéstervezetet - jelentette be szerdán Parragh László, a Kavosz Rt. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendkívül népszerűnek ígérkező kisvállalkozói hitelkonstrukciót nemcsak az ötletgazda Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) és a kamarák tagjai vehetik majd igénybe, hanem a keretszerződést aláíró kisebb érdekképviseletek tagjai is.

Az állami kamattámogatással piacra dobott Széchenyi kártya igénylői körének kiterjesztése pedig véget vetne a hitel miatt az érdekképviseletek között kialakult villódzásnak is. Az Iposz és más érdekképviseletek - talán éppen a kártya rendkívüli vonzereje miatt - ugyanis nagyon sérelmezték, hogy a kamarai és VOSZ-vezetők nyilatkozataiból a vállalkozók azt a következtetést is levonhatták, hogy a hitel igényléséhez át kell jegyeztetniük magukat valamelyik kamara vagy a VOSZ taglistájára. "Kormányhatározat is született arról, hogy keresniük kell az együttműködés lehetőségét más érdekképviseletekkel" - hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak többször is Szűcs György, az Iposz elnöke.

A Kavosz Rt. egységes tervezetét csak a saját tagsággal rendelkező szervezeteknek juttatta el. Így az Iposz nem, de 278 tagszervezete csatlakozhat, azzal a feltétellel, hogy csak egyévesnél hosszabb múltú tagsággal rendelkező vállalkozókat javasolhatnak a hitel igénybevételére, és hitelfelvevőként átvállalják a kártya kezelési költségének egy részét, 5000 forintot. A kamara által javasolt szerződéstervezetben az is szerepel, hogy automatikusan kiesnek a rendszerből azok az érdekképviseletek, amelyeknek a tagjaik által felvett hitelek 5 százaléka problémás.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Széchenyi-kártya szerdától
(2002. augusztus 27.)