Csökkenő turisztikai bevételek

Vágólapra másolva!
Az év első hét hónapjában 3,4 millió vendég 10,2 millió vendégéjszakára vette igénybe a kereskedelmi szálláshelyeket. A vendégéjszakák száma és a szállásdíjbevételek egyaránt 3 százalékkal estek vissza a 2001. első hét hónapjához képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Több szálloda, kevesebb vendég

2002 júliusában 2800 kereskedelmi szálláshely 316 ezer férőhellyel várta a vendégeket, ami 2001 júliusához képest 32-vel több, összesen 768 szállodát jelentett. Budapesten 129 szálloda működött 2002 júliusában, míg a Balaton-parton 500 kereskedelmi szálláshely közül 166 szálloda állt a vendégek rendelkezésére.

A kereskedelmi szállláshelyeken július végéig 1 ,6 millió külföldi vendég 5,8 millió vendégéjszakát töltött el. A külföldivendég-forgalom visszaesését mutatja, hogy az év első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest 4 százalékkal kevesebb külföldi vendéget és 6 százalékkal kevesebb külföldi vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek.

Csak a luxuskategória erősödött

A külföldivendég-forgalom - a vendégéjszakákat tekintve - a négy- és ötcsillagos szállodákat kivéve minden szállástípusban visszaesett. A szállodák 2 százalékkal kevesebb külföldi vendéget fogadtak, akik 3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el, mint 2001. január-júliusban. A kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma kisebb-nagyobb mértékben minden földrészről visszaesett. A legfontosabb küldő országok szinte mindegyikéből (Németország, Hollandia, Olaszország, Lengyelország, USA) kevesebb vendégéjszakát töltöttek el, míg az osztrák állampolgárok kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakáinak száma 9 százalékkal növekedett.

Élénkülő belföldi turizmus

Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 1,8 millió, a tavalyi év azonos időszakához képest 4 százalékkal több belföldi vendég fordult meg és töltött el 2 százalékkal több, azaz 4,4 millió vendégéjszakát. Az egy- és kétcsillagos szállodákat és a turistaszállókat kivéve minden szállástípusból a belföldivendég-éjszakák növekedését jelentették.

A Balaton partján a szállodák kihasználtsága kissé meghaladta a tavalyi év hasonló időszakában mért értéket, a kereskedelmi szálláshelyek kapacitáskihasználtsága összességében az egy évvel ezelőttihez hasonlóan alakult. A kereskedelmi szálláshelyeken 46,3 milliárd forintnyi szállásdíjbevétel képződött. A külföldi vendégektől származó szállásdíjbevételek bár 8 százalékkal csökkentek, a teljes szállásdíjbevétel háromnegyed részét adták. Az egynegyed részt képvisel belföldi szállásdíjbevétel 12 százalékos növekedése nem volt képes ezt ellensúlyozni, így a szállásdíjbevételek összességében 3 százalékkal estek vissza.

Kevesebb külföldi jött, több magyar utazott

Az év elejét l július végéig tartó időszakban 17 millió külföldi látogatót regisztráltak a határátkelőhelyeken, ami 2 százalékos csökkenést jelent 2001. első hét hónapjához képest. A hat legtöbb külföldi látogatót küldő ország közül Ausztriából és Németországból csökkent, Ukrajnából a tavalyihoz hasonlóan alakult, Romániából, Szlovákiából és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságból növekedett a határátlépők száma.

Július végéig a magyar állampolgárok határátlépéseinek száma 9 százalékkal emelkedett, és meghaladta a 6,8 millió alkalmat. A növekedés annak köszönhető, hogy az osztrák, a szlovák és az ukrán határszakaszon, melyeken a magyar állampolgárok határátlépéseinek majdnem kétharmada történt, 6,44, illetve 55%-os növekedést mértek - áll a KSH közleményében.

(Üzleti Negyed)