Egyelőre elodázták a British Energy csődjét

Vágólapra másolva!
A legnagyobb brit áramtermelő, az ország atomerőműveit is működtető British Energy egyelőre elkerülte a kényszerű csődöt, ugyanis a kormány 410 millió font forgótőkét bocsát a rendelkezésére szeptember 27-ig.
Vágólapra másolva!

A vállalati közlemény szerint ez szavatolja a szállítók kielégítését és megerősíti a cég kereskedelmi helyzetét mind Nagy-Britanniában, mind amerikai piacán. Várható, hogy a következő három hét alatt - a forgótőke-megállapodás ideje alatt - tárgyalások kezdődnek a hosszabb távú szerkezet-átalakításról. A közlemény ugyanakkor kitér arra is, hogy ha a tárgyalások mégsem lesznek sikeresek, akkor elkerülhetetlennek ígérkezik csődvédelmet kérni.

A British Energy a múlt héten folyamodott kormánysegélyért, de Patricia Hewitt ipari miniszter azt mondta, szó sem lehet róla, hogy az adófizetők biankó csekket állítsanak ki a British Energynek és részvényeseinek, ám azért hozzátette: tárgyalnak a vállalattal, mert a kormány felelős az atomenergia-biztonság szavatolásáért.

A British Energy tavaly 518 millió font - részvényenként 0,885 font -veszteséget szenvedett, amit főleg az áram alacsony nagykereskedelmi árával indokoltak. Elemzők szerint a kormánynak nincs sok választási lehetősége: az egyik a kölcsön, a másik, hogy hagyja csődbe menni a British Energyt, és utána a költségvetésből finanszírozza a működését.

(MTI)

Korábban: