Kicsi a bors, de drága

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a nyáron még túlkínálatot prognosztizáltak a borspiacon, a két legnagyobb termelő, India és Vietnám terméskilátásai sokat romlottak. Nem kizárt, hogy India még importra is szorul a fekete szemekből. A hír hallatán a tőzsdei jegyzések elindultak felfelé.
Vágólapra másolva!

Jövő tavaszra komoly hiány jelentkezhet a fekete bors piacán, ugyanis a nyári kedvezőtlen időjárás két nagy ázsiai termelő kínálatát is csökkentheti. A legnagyobb bors-exportőrre, Indiára nehéz időszak vár, hiszen a várt borstermés a nagy meleg és a kevés csapadék miatt 50 ezer tonnára csökkent - ez 30 százalékos csökkenés. A Finiancial Times szerint az időjárás a minőség rovására is mehet, ezért nem kizárt, hogy importra szorul a tavalyi negyedik legnagyobb borexportőr.

Kevesebben tüsszenthetnek jövőre

A tavaly élre tört Vietnám terméskilátásai is nagyot estek - az időjárás mellett itt a termést növénypestis is tizedeli. Az előre jelzett 67 ezer tonna helyett mindössze 57 ezer tonna borsot szüretelt a délkelet-ázsiai ország.

A kereskedők mintegy 40 százalékos árfolyam emelkedést valószínűsítenek: a tavalyi, tonnánként 1800 dolláros ár akár 2500-ra is emelkedhet. A bors-ügyekben mértékadónak számító malajziai tőzsdén az idén már kétszer is (februárban és júliusban) négy éve nem tapasztalt szintre süllyedt az ár: száz kilogrammért 360 ringgit fizettek (100 ringgit mintegy 6300 forintot ér), elsősorban a jelentős vietnámi export eredményeként.

(Üzleti Negyed)