Argentína: 3 százalékos GDP-növekedést várnak 2003-ban

2002.09.12. 17:48

Az argentin kormány 2003-as költségvetésében 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol és 40 százalékos fogyasztói áremelkedést irányoz elő - közölték kormányforrásból. Elemzők azonban a célkitűzést nem tartják reálisnak, mert a gazdaság a túlélésért küzd, minden idők legnagyobb válsága után.

A pezó dollárparitásának januári megszüntetése a nemzeti valuta leértékelődését, az infláció felgyorsulását hozta: az idei év első nyolc hónapjában az infláció 37,8 százalékra emelkedett. Az 1998 augusztusa óta recesszióban vergődő gazdaság teljesítménye az idén várhatóan 15 százalékkal esik vissza.

Elemzők szerint azért nem reális az átmeneti kormány pénteken ismertetendő új költségvetése, mert nem tudni lesz-e megállapodás az IMF-fel az adósságok átrendezésére, és ha igen, mikor és milyen feltételekkel.

Argentína, amely januárban képtelen volt törleszteni 104 milliárd dolláros külső adósságának esedékes részét, abban bízik, hogy sikerül megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az esedékes IMF-hitelrész 2003 végére való átgörgetéséről. A dél-amerikai ország 2003-ban 5,6 milliárd dollárt kellene törlesztenie az IMF-nek.

A legbizakodóbb elemzők jövőre a GDP 1 százalékos növekedését valószínűsítik és 52 százalékos inflációt jósolnak, de hozzáteszik: nyilvánvalóan ennél rosszabb is lehet a helyzet.

(MTI)

Ajánlat:

IMF 

Korábban:

Időt kapott Argentína a valutaalaptól 
(2002. szeptember 6.)