IMF: Lassan javul Latin-Amerika gazdasága

2002.09.12. 17:51

Brazília pénzügyi válsága leginkább a kötvénypiacokon, Argentínáé viszont a banki szférában és a reálgazdaság területén éreztette hatását a latin-amerikai térségben. A térség helyzete a második negyedévtől kezdve azonban lassan javul - állapította meg negyedéves pénzpiac jelentésében csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap.

Az IMF szerint a legutóbbi negyedévre jellemző volt, hogy a befektetők a kisebb kockázatot jelentő országok piacait részesítették előnyben, de kevésbé fordultak el a térség piacaitól, mint a korábbi - például az 1998-99-es - válságok alkalmával. A feltörekvő piacokon a rotációs befektetés vált jellemzővé, amikor például a brazil kötvénypiac befektetői az orosz adósságpiac felé fordulnak - áll az IMF jelentésében.

Az argentin válság Uruguayra is átterjedt, mert az argentin bankok ellenőrzés alá vonták a helyi befektetők pénzeit és azok a szomszédos ország bankjaiban lévő összegeket próbálták szabaddá tenni.

A helyi kötvénypiacok fejlődése a feltörekvő piacok országaiban gyorsabb, mint a nemzetközi kötvénypiacoké, előbbiek nagysága. A fő ok: a kibocsátás költsége utóbbiakon nagyobb- állapítja meg jelentésében az IMF.

(MTI)

Ajánlat:

IMF 

Korábban:

Argentína: 3 százalékos GDP-növekedést várnak 2003-ban 
(2002. szeptember 12.)

Átterjedt Uruguayra az argentin válság 
(2002. július 31.)

Brazília: fenyegető gazdasági válság a vb árnyékában 
(2002. július 3.)