Kadhafi gyémánt- és aranybányát nyithat Közép-Afrikában

Vágólapra másolva!
Líbia a közelmúltban megállapodást kötött a Közép Afrikai Köztársasággal, amelynek értelmében az észak afrikai ország 99 évre olaj-, gyémánt-, arany-, uránérc-bányászati jogokat szerzett a Közép-Afrikában. A szerződést még júniusban írta alá Moamer el-Kadhafi, és Ange-Felix Patasse, a Közép Afrikai Köztársaság elnöke Líbiában - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A megállapodás szakértők szerint annak köszönhető, hogy Patasse elnök védelmét több száz líbiai katona biztosítja, mióta tavaly májusban és novemberben kétszer is katonai puccsot kíséreltek meg a hadsereg vezetői.

A líbiai szakemberek már el is utaztak a közép-afrikai országba, és a lelőhelyek feltárására, illetve a kitermelés felügyeletére megalapították az Líbiai Afrikai Befektetési Társaságot (LAICO). A Közép Afrikai Köztársaság bányászati minisztere elmondta, hogy főként az olaj kitermelésére koncentrálnak majd, és megpróbálják kihasználni Líbia e területen szerzett tapasztalatait. Az olajtartalékok pontos mennyisége egyelőre ismeretlen, ennek felmérésére, és a készletek jövőbeni hasznosítására tanulmányt készítenek a két ország szakemberei.

A lakosság meglehetősen gyanakvóan fogadta a líbiai csapatok megjelenését az elszegényedett országban. Sokan attól tartanak, hogy Kadhafi egy muzulmán ország létrehozásán fáradozik Közép-Afrikában, de kormánytisztviselők úgy nyilatkoztak, hogy a megállapodás kizárólag gazdasági természetű.

A megállapodás egyébként nem jó hír Franciaország, a korábbi gyarmattartó számára, amely korábban rendelkezett a bányászati jogok felett az országban. Az afrikai ország függetlenné válásakor a felszín alatti források kitermelésének jogát Franciaország szerezte meg, a megállapodást azonban később a Közép-Afrikai Köztársaság kormánya újra kívánta tárgyalni, ahogy a sok más korábbi afrikai gyarmatállam esetében is történt.

A két állam közötti kapcsolatok azonban annyira megromlottak, hogy megfigyelők szerint a Líbiával kötött megállapodás abban a biztos tudatban született meg, hogy a korábbi gyarmattartó bizonyosan nem gördít akadályt a szerződés elé.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Kadhafi, a pénzügyi szankciók kijátszásának nagymestere
(2001. október 26.)