Lakást örökölni drágábban lehet jövőre, mint idén

Vágólapra másolva!
A lakásépítők és -vásárlók - amennyiben hitelre szorulnak - januártól jól teszik, ha lakás-takarékpénztárak tagjai lesznek, vagy olyan életbiztosításuk van, amely lakáshitelre váltható. Értékesebb lakást viszont kifizetődőbb örökölni még az idén, mint jövőre - derül ki az adó- és illetékszabályok módosításából.
Vágólapra másolva!

A most elkészült jövő évi adó- és illetékjogszabályok közül leginkább a személyi jövedelemadó (szja) és az illetéktörvény befolyásolja januártól a lakásépítőket, -vásárlókat. Egyre népszerűbbek az olyan életbiztosítások, amelyek lakáshitelre válthatók.

A biztosítók olyan konstrukciókat dolgoztak ki, amelyekkel igénybe lehet venni az életbiztosítások után járó és a lakáshitel után igénybe vehető szja-kedvezményeket is. Januártól a kedvezmény életbiztosítás-ága még kedvezőbb lesz: a jelenlegi 50 ezer helyett 100 ezer forint adó igényelhető vissza, de az összeg továbbra sem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20 százalékát. (A hitel törlesztőrészlete után továbbra is évi 240 ezer forint lehet a maximális adókedvezmény.)

Januártól várhatóan a munkáltatók a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeget fizethetnek az alkalmazottaik lakás-takarékpénztári számlájára. Ez az összeg a munkaadónál költségnek minősülne, az alkalmazottnak pedig nem számítana be az szja-alapjába. Sokan vásárolnak másik (rendszerint nagyobb) lakást az eladott lakásuk árából.

Ezt ma az adásvétel előtt 6, utána pedig 48 hónappal tehetik meg adómentesen (a 6 hónap 12-re, a 48 pedig 60-ra hosszabbítható, külön engedéllyel). Ha valaki nem lakáscélra fordítja a vételárat, akkor utána 20 százalék adót kell fizetnie. Az adó alapját képező vételárat azonban - ha 5 évesnél tovább volt tulajdonában az eladott lakás - évente 10 százalékkal lehet csökkenteni. Így aki 15 évig lakott eladás előtt a lakásában, az adómentesen, bármire felhasználhatja a vételárat.

A konstrukció nem változik, viszont megszűnik a hosszabbítás engedélyeztetése: az 12 és a 60 hónap fixen szerepel a javaslatban.

Legnagyobb változás a lakásforgalommal kapcsolatban az illetéktörvényben szerepel. A lakás vásárlásakor fizetendő illeték ugyan változatlan marad, de örökölni drágábban lehet. Ez idő szerint a lakástulajdon öröklési illetéke a legközelebbi hozzátartozóknál 2,5 százalék, bármilyen drága is a lakás. Januártól 15 millió felett 6 százalék lesz az illeték kulcsa. A rokonsági fok tágulásával is csak 15 millióig jár az alap-kulcs, afelett többet kell fizetni.

Ajándékozásnál hasonló megoldást választott a Pénzügyminisztérium, itt is bevezette a 15 milliós határt, amely felett a legközelebbi hozzátartozóknak a mai 5 százalék helyett 8 százalék illetéket kell fizetniük.

A melléképület építésére irányuló építési engedély - épületenként - a jelenlegi 5 ezer helyett 10 ezer forintba kerül majd. A földhivatalban a jelenlegi 2 ezer forint helyett 5 ezerért jegyzik be a tulajdonjogot. A jelzálogjog bejegyzése is drágul. Ma 5 ezer forint a taksa, jövőre 10 ezer lesz. A jelzálogjog-törlés az idén ezer forintba kerül, januártól 3 ezer lesz.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan - az Üzleti Negyed rovata

Lakáshitel - az Üzleti Negyed melléklete