Kelet-Európa jól reagál a gazdasági, politikai kihívásokra

Vágólapra másolva!
Közép- és Kelet-Európa országai meglepően alacsony gazdasági veszteséggel vészelték át az elmúlt év világgazdasági és világpolitikai zűrzavarát. Sem a terrorizmus elleni amerikai háború, sem a gazdasági növekedés lelassulása, sem az argentin válság nem kezdte ki a térség gazdasági fejlődését - olvasható a Financial Timesban.
Vágólapra másolva!

A brit gazdasági napilap rámutat arra, hogy a térségbeli 27 egykori kommunista országban immár a negyedik egymást követő évben növekszik a gazdaság teljesítménye, ami a leghosszabb folyamatos fejlődési időszak a Szovjetunió és érdekszférájának széthullása óta.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) becslése szerint a térségben az idén is több mint 3,3 százalékos lesz a GDP-növekedés, míg a közvetlen külföldi befektetések 25 százalékkal lesznek nagyobbak az előző évinél, s elérik a 33 milliárd dollárt.

Ennek ellenére hosszú távon a szakemberek aggódnak, hogy a térség kormányai milyen gyorsan képesek megvalósítani a gazdasági átalakítást. Az FT adatai szerint 12 évi reform után a térség termelése még mindig 25 százalékkal alatta marad az 1989-es szintnek. Még a piacgazdasági átalakulás legfejlettebb országaiban is az átlagjövedelem vásárlóerő-paritáson mérve a fele a nyugat-európainak.

Emellett Közép-Európában és a balti államokban a 2004-re tervezett EU-tagság hatalmas lökést ad a további reformoknak. A csatlakozás valószínűleg megduplázza az uniós segélyeket és további befektetéseket hoz, különösen a kisebb nyugat-európai vállalatok részéről.

(MTI)