Vágólapra másolva!
A pénzügyi tárca javaslata szerint a jövőben az adóügyek elévülési ideje egységesen 8 évre nő. A tervezett törvénymódosítás két évet biztosít az új elévülési idő alkalmazására való felkészülésre - közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye emlékeztet: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint az adómegállapításhoz és az adóvégrehajtáshoz való jog külön-külön - esetenként több éves időbeli eltéréssel évül el. Ez nemcsak bonyolulttá teszi a jogalkalmazást, de el is tér a hazai jogban, például a közigazgatási vagy a polgári jogban megszokottaktól. Az adózás rendjéről szóló törvény jelenleg hatályos 95. paragrafusa külön szabályozza az adó megállapításához és a megállapított adó végrehajtásához való jog elévülését. Az elévülési idő mindkét esetben öt év, amely a bevallás, illetve az esedékesség évének az utolsó napján kezdődik. Az elévülési idő így külön-külön mindig hosszabb, mint öt év. Szélsőséges esetben ezek az idők összeadódnak, és így a bevallani, megfizetni elmulasztott adót tíz évet meghaladóan is lehet érvényesíteni. Ezzel szemben a tervezett módosítás összesen 8 évet javasol.

A tárca közleménye szerint az is tény, hogy az adóalany által meg nem fizetett adót az állam más adózókkal fizetteti meg, ezért a kötelezettségteljesítés elmulasztása után öt évvel mentesülni a számonkérés lehetőségétől az adóterheket viselő adózókkal szemben méltánytalan.

Ezzel párhuzamosan a tervezett módosítás értelmében a költségvetési támogatáshoz, adóvisszatérítéshez való jog érvényesítésére az adózónak a jelenlegi öt évvel szemben 8 év áll majd a rendelkezésére.

A 8 év elévülési idő megegyezik az adócsalás büntethetőségének elévülési idejével, és a számviteli törvény is 8 évben határozza meg az iratmegőrzési határidőt.

A javaslat szerint az új elévülési szabály 2005. január 1-jétől lépne hatályba.