Szaddám megnyugtatta a befektetőket

Vágólapra másolva!
Szaddám Husszein iraki elnök bejelentése, miszerint beengedik az országba az ENSZ fegyverzetellenőreit, megnyugtatta az európai és ázsiai befektetőket: a tőzsdék mutatói kedden felfelé indultak a légitársaságok és biztosítók papírjaival az élen. Az Egyesült Államok szkepticizmusa a kijelentéssel kapcsolatban sem tudta megfékezni az emelkedést.
Vágólapra másolva!

A befektetők és részvényesek fellélegezhettek hétfőn este, amikor Szaddám Husszein iraki elnök bejelentette, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének fegyverzetellenőreit beengedik Irakba. Az Egyesült Államok kormánya ugyan szkeptikus az elhangzottakkal kapcsolatban, mondván, hogy az iraki vezetés csak időhúzás céljával taktikázik, a bejelentés idején nyitva lévő japán tőzsde viszont egyértelműen pozitívan reagált a hírre: a Nikkei 225-ös tőzsdemutató hetek óta a legnagyobb, több mint 300 pontos (3,25 százalékos) emelkedést produkált, és 9544 ponton fejezte be a kereskedést. Az ázsiai tőzsdék a hírre mind emelkedéssel zártak.

A tőzsdei optimizmust csak fokozta az olajárak esése , ugyancsak a bejelentésnek köszönhetően. Az irányadónak tekintett északi-tengeri olajfajta, a Brent hordója (160 liter) 4 százalékkal olcsóbb lett.

Az európai emelkedés sem maradt el, kedden már a nyitás előtti kereskedésben érzékelhető volt a pozitív hangulat. Fél 12 előtt a londoni értéktőzsde FTSE 100-as indexe 2,2 százalékos erősödést mutatott. Frankfurtban a Deutsche Börse irányadó mutatója is erőteljesen emelkedett, a DAX index 3 százalékkal állt magasabban a hétfői záróárnál fél 12-kor. Párizs is követte a trendet, a CAC 40-es 2,5 százalékos erősödést mutatott.

Az optimizmus dacára a kereskedők szerint az emelkedés nem lesz hosszú életű, hacsak nem érkeznek pozitív politikai és vállalati adatok az Egyesült Államokból és Európából. Technikailag fellélegeztünk, de előbb-utóbb szükség lesz jó vállalati eredményekre és a gazdasági fellendülés egyértelmű jeleire - mondta a BBC News Online-nak egy kereskedő.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Befektetés - az Üzleti Negyed rovata

Korábban:

Irak beengedi a fegyverellenőröket
(2002. szeptember 17.)

Olcsóbb az olaj az iraki engedmény után
(2002. szeptember 17.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

A MEZÍTELEN MARKETING