Nem minősül szerződésnek a lengyel-magyar agráregyezmény

Vágólapra másolva!
A lengyel kormányszóvivő közlése szerint a pénteken, Budapesten aláírt agrármegállapodásnak nincs jogi hatálya, mert nem tekinthető nemzetközi szerződésnek, csupán egyetértési jegyzőkönyvnek. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ugyanakkor megdöbbentőnek nevezte, hogy a pénteken aláírt jegyzőkönyvet a lengyel fél magára nézve semmiben nem tartja kötelezőnek.
Vágólapra másolva!

A lengyel fél azt állítja, ahhoz, hogy a dokumentum hatályba lépjen, előzőleg szakértőknek kell megvizsgálniuk, ezt követően a kormány mellett működő állandó bizottságnak kell jóváhagyni, majd a kormánynak kell kiadnia a szükséges végrehajtási rendeleteket. A Lengyel Paraszpárt, akinek elnöke a mezőgazdasági miniszter, nem tartja valószínűnek, hogy a megállapodást a jelenlegi formájában a kormány elfogadja.

Az agáregyezmény a lengyel kormányon belül éles ellentéteket gerjesztett. A támadások kereszttüzébe került Jaroslaw Kalinowski mezőgazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes, a Lengyel Parasztpárt elnöke a keddi kormányülésen, amiért bevonta a sajtót a lengyel-magyar agrármegállapodás ügyében közte és Jacek Piechota gazdasági miniszter között kialakult viszályba.

Kalinowski azzal vádolta meg a gazdasági tárcát, hogy a háta mögött kötötte meg a megállapodást, amely ráadásul kedvezőtlen a lengyel mezőgazdasági termelőkre nézve. A mezőgazdasági minisztert megrovásban részesítette Leszek Miller miniszterelnök, aki egyben a gazdasági minisztert is figyelmeztette amiatt, hogy nem kellő mértékben működött együtt a mezőgazdasági miniszterrel. A kormányfő szerint a legnagyobb hibát Marek Wejtko gazdasági miniszterhelyettes követte el, aki a megállapodást Budapesten aláírta, valamint kifogásolta, hogy a küldöttségből kihagyták a mezőgazdasági tárca képviselőjét.

(MTI)

Korábban: