Varga Mihály: az emberek nem járnak jobban az adócsökkentéssel

Vágólapra másolva!
A kormány az adótörvények területén is megszegte választási ígéretét, hiszen az adókulcsok változatlanok maradtak, ami azt jelenti, hogy az idei év jelentős bérnövekedése következtében az emberek nagy hányada magasabb adósávba kerül, és ez el is viszi a növekedés egy részét, azaz nem járnak jobban - reagált Varga Mihály vasárnap a kormány hét végén ismertetett adócsökkentési tervezetére.
Vágólapra másolva!

A volt pénzügyminiszter szerint úgy tűnik, hogy a kormány egyelőre az államháztartás növekvő kiadásait akarja "betömni" a változatlan adótáblával, ezért nem került sor adóreformra semmilyen tekintetben. A magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatos kormánydöntést a volt pénzügyminiszter visszalépésként értékelte, ugyanis az adóforintokból kell a központi költségvetésnek pótolnia azt a hiányt, ami az állami nyugdíjalapnál keletkezik, hiszen a magán-nyugdíjpénztárakhoz befizetett pénz onnan hiányzik majd.

Az eva értékhatár-növelése a volt miniszter szerint önmagában helyes lépés, "bár korántsem jelenti azt, hogy valóban 1 millióan fogják azt választani, mint ahogy azt a kampány során az MSZP ígérte".

Varga Mihály véleménye szerint az eva bürokratikus és kötött szabályai nem teszik lehetővé, hogy ez az adózási forma a vállalkozók körében tömegessé váljon. Az árfolyam-nyereségadó eltörlése kapcsán megjegyezte: annak talán Medgyessy Péter miniszterelnök örülhet a legjobban, hiszen a kormányfőnek - vagyonbevallása alapján - 80 millió forintja van értékpapírokban és befektetési jegyben, így nyilván az ő számára különös öröm, hogy ezután nem kell adót fizetnie.

(MTI)

Korábban:

Jövőre változnak az adóterhek