Megváltozik több termék és szolgáltatás áfakulcsa

Vágólapra másolva!
Megváltozik több termék és szolgáltatás áfakulcsa a kormány által az Országgyűlésnek kedden beterjesztett, az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosítása szerint. A módosítás indoklása alapján a változtatásokat Magyarországnak az Európai Unióhoz történő, küszöbön álló csatlakozása indokolja.
Vágólapra másolva!

A javaslat a kedvezményes kulcsból a normál, 25 százalékos kulcsba sorolja át a mákgubót, a fonásra alkalmazott növényi eredetű nyersanyagot, közúti járművekhez tartozó katalizátort, a bemutatási, oktatási célra szolgáló termékeket és a könyvet helyettesítő CD-lemezt.

A szolgáltatások közül normál kulcs alá kerül a zeneműkiadás, a raktározás, az áruszállítás, a postai tevékenységek, a kutatási-fejlesztési tevékenység, a gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatások a mezőgazdasági termelésben használt szolgáltatások kivételével, továbbá a kéménytisztítás és tüzeléstechnikai szolgáltatás, a film- és videogyártás, valamint a terjesztés, a mosás, vegytisztítás és textilfestés.

A kedvezményes kulcsból a tárgyi mentes körbe kerülnek át a zsűriszámmal ellátott egyedi népművészeti és iparművészeti termékek. Ugyancsak jogharmonizációs okok miatt tárgyi mentesség helyett normál kulcs vonatkozik egyebek között a lakóingatlanok kezelésére, az igazságügyi szakértők által végzett tevékenységre, az önálló bírósági végrehajtó-, valamint az ügyvédi tevékenységre.

A könyvtári, levéltári, múzeumi és egyéb kulturális szolgáltatások a kedvezményes adókulcsba kerülnek. Az oktatás területén az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatás adókötelessé válik, míg a közszolgálati műsorkészítés esetében csak közvetlenül a hallgatók, nézők felé történő műsorszolgáltatásra vonatkozik a tárgyi mentesség.

A módosítás több pontosító rendelkezést is tartalmaz, ezek egy része továbbra is a termékazonosító rendszer váltásának következményeit korrigálja. Így kedvezményes adómérték vonatkozik a méztermelésnél használt propoliszra. Kizárólag az emberei fogyasztásra alkalmas olajok kedvezményezett köre bővül, ugyanakkor a gyümölcsszörpöket és sűrítményeket a többi itallal azonos módon 25 százalékos adókulcs terheli majd.

Pontosít a javaslat a kedvezményezett orvosi eszközök körében úgy, hogy csak a fecskendőhöz tartozó orvosi tűt kedvezményezi. A kompenzációs felárra jogosító termékek körébe visszakerülnek a zöldségpalánták.

Az ásványvizeknél a kedvezményes adókulcs alkalmazása a jövőben nem csak az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság minősítése alapján, hanem a külföldön palackozott ásványvizek esetében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tanúsításával is lehetséges. A tárgyi adómentes tevékenységek köre bővül, így a földterület értékesítése, bérbeadása kiegészül az erdő és halastó bérbeadásával.

(MTI)

Korábban:

Drágulnak az illetékek
(2002. szeptember 24.)

Az áfa vezeti az adó-visszaélési rangsort
(2002. augusztus 12.)

Ajánlat:

Adó - Az Üzleti Negyed rovata