A BCR privatizációja során újabb határidő-módosítást kérnek

Vágólapra másolva!
A román illetékesek arra kívánják a Nemzetközi Valutaalapot rávenni, hogy hosszabbítsák meg a Román Kereskedelmi Bank (BCR) privatizációjának egyszer már módosított határidejét - írta pénteki számában az Adevarul című napilap.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb román kereskedelmi bank magánosítására létrehozott bizottság már kétszer elhalasztotta a döntést arról, hogy a BCR többségi részvénycsomagjának megvételére szándéknyilatkozatot tett pályázók közül kinek a jelentkezését fogadja el. A legutóbbi halasztást azzal indokolták, hogy Mihai Tanasescu román pénzügyminiszter és Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója előbb konzultálni szeretne Washingtonban a Világbank és az IMF vezetőivel.

A BCR privatizációjára a francia Eulia pénzintézet, valamint a Bank Austria Creditanstalt és az OTP által létrehozott konzorcium jelentkezett. Az Adevarul meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozva úgy fogalmazott: a legnagyobb esélye annak van, hogy a francia pénzintézet és a magyar bank részvételét a román törvényekre hivatkozva visszautasítják.

Az OTP-vel szembeni kifogás az lenne, hogy pénzügyi súlyát tekintve nincs a világ első 600 bankja között, csak a 666. helyet foglalja el a listán. A bukaresti érvelés szerint emiatt csak a BCR részvényeinek 20 százalékát vásárolhatná meg, ugyanakkor a konzorcium leszögezte, hogy mindkét tagja az eladásra kínált csomag felére, a részvények 25,8 százalékára tart igényt.

A Bank Austria Creditanstalt - amely száz százalékban a német HVB csoport tulajdonában van - egyértelművé tette, hogy egyedül nem érdekelt a BCR megvásárlásában. A tavaly létrehozott francia Eulia azért nem felelne meg a feltételeknek, mivel a pénzintézet két alapítója közül az egyik állami tulajdonban van. Az Adevarul ugyanakkor úgy értesült, hogy román kormánykörökben egyre gyakrabban hallani: meg kell találni annak törvényi lehetőségét, hogy a franciák versenyben maradhassanak.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen irányt vesz a privatizáció és ki kap felhatalmazást arra, hogy a BCR "adatbankjába" betekinthessen - írta az Adevarul - A BCR privatizációja a politikai akarat kérdése - írta a Romania Libera című napilapban Radu Sarbu, a román privatizációs ügynökség volt vezetője.

Sarbu hangsúlyozta, hogy a román vezetés soha nem sietett a legnagyobb román kereskedelmi bank magánosításával. A bank privatizációjának legelső meghirdetett határideje 2001 szeptembere volt. A privatizációs ügynökség volt vezetője szerint a jelenlegi román kormányt valójában az mozgatja: a lehető leghosszabb ideig szeretné felhasználni a BCR-t arra, hogy "hitelekkel öntözhesse a Romániában jelenleg politikailag leginkább kedvezményezett egyes gazdasági-pénzügyi csoportokat".

(MTI)

Korábban:

Esélytelen Romániában az OTP
(2002. szeptember 20.)

Ajánlat:

OTP

BCR