Vezérek a vádlottak padján

Vágólapra másolva!
A New York-i főügyész polgári pert indított öt távközlési cégvezető ellen. A vezetőket azzal vádolják, hogy ők és pénzügyi partnereik a kisbefektetőket megkárosítva tettek szert dollármilliókra. Az államügyész szerint a háttérben a Salomon Smith Barney állt.
Vágólapra másolva!

Eliot Spitzer főügyész több tízmillió dollárt remél a perrel visszanyerni a megkárosított kisrészvényesek számára. A gyanúsítottak a WorldCom egykori vezetője, Bernie Ebbers, a Qwest Communicatons alapítója, Philip Anschutz és egykori vezérigazgatója, Joseph Naccio, a Metromedia Fiber Networks elnöke, Stephen Garofalo és a McLeod USA vezetője, Clark McLeod.

Spitzer szerint a Salomon Smith Barney (SSB) cégrészvényekkel fizette le a vezetőket azért cserébe, hogy ő lehetett a távközlési cégek részvényeit kibocsátó bank. Augusztusban a Citigroup-csoporthoz tartozó SSB már beismerte a kongresszus előtt, hogy több millió dollárnyi technológiai részvényt juttatott azóta csődbement távközlési cégek vezetőinek. Spitzer szerint a juttatások illegálisak, mert a vezetőknek tudomása volt arról, hogy egyénileg nem jövedelmezhetnek céges ügyletekből. Amennyiben nyereséges üzletet sikerül kidolgozniuk, azt a vállalatba és a részvényesekhez kellett volna visszaforgatniuk - mondta Eliot Spitzer. A legnagyobb vesztesek a főügyész szerint a kisbefektetők voltak, akik nem részesedtek az ügyletekből és a csődök miatt elvesztették befektetéseik közel száz százalékát.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bukott csillagok és hamis sávok - az Üzleti Negyed összeállítása

Korábban:

A WorldCom-botrány

Nem hiányzik a könyvtárából?