Emelkedhet az üdülési csekkek támogatása

Vágólapra másolva!
Öt évvel ezelőtt vezették be a vállalati és a szociális üdülési csekket, a felhasználás tapasztalatiról rendeztek a napokban konferenciát, ahol többek között az is elhangzott, hogy emelni kellene az állami támogatást. A konferencián elhangzott az az elképzelés, hogy a jövőben az Európai Unió egész területén kötelező lenne a tagországok üdülési csekkjeinek elfogadása - tudta meg a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az előző kormányzati ciklusban csökkent a rászolultsági alapon igényelhető üdülési csekkek állami támogatása. Ennek következményeként a szociális alapon igényelhető csekkel üdülők száma mintegy hatodára csökkent, míg a vállalati csekkel fizető turisták száma évről-évre nőtt, az eltelt öt év alatt majdnem megháromszorozódott.

A Nemzeti Üdülési Szolgálat által rendezett konferencián az is elhangzott, hogy a szociális alapon járó csekkek állmi támogatása mellett célszerű lenne az alkalmazottaknak adómentesen járó juttatás értékhatárát is megemelni. Sokkal többen igénybe vennék ezt a szolgáltatást, ha nemcsak a csekk értékének 50 százalékát lehetne adómentesen adni a dolgozónak. A munkavállalók ugyanis gyakran azért nem élnek ezzel a lehetőséggel, mert a csekk egy részét maguknak kell kifizetni. Ezért a szervezet képviselői azzal a javaslattal éltek, hogy a jövőben a munkáltató a minimálbér értékéig juttathasson adó-és járulékmentesen üdülési csekket a dolgozóinak.

Az üdülési csekket egyébként francia mintára vezették be hazánkban és jelenleg csak belföldi szálláshelyeken lehet vele fizetni. A konferencián azonban az is elhangzott, hogy az Európai Unióban tervezik a csekkrendszer összehangolását, azaz a tagországok bármelyikében kibocsátott csekket a jövőben bármely másik tagországban is kötelező lenne elfogadni. Ez természetesen hazánkra vetítve is növelné a nemzetközi turistaforgalmat - írja a Népszabadság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Nemzeti Üdülési Szolgálat

Üdülési csekk - az Üzleti Negyed összeállítása

Utazás - az Üzleti negyed rovata

Korábban:

Egyre népszerűbb az üdülési csekk
(2002. júlis 23.)