Meredeken csökkent az Alcoa nyeresége

Vágólapra másolva!
Az amerikai Alcoa, a világ legnagyobb alumíniumgyártója 193 millió dolláros, részvényenként 23 centes tiszta nyereséget jelentett a harmadik negyedévről pénteken. Rendkívüli tételek nélkül is csak 29 cent lett volna részvényeként a tiszta haszon a harmadik negyedben.
Vágólapra másolva!

A tavalyi harmadik negyedben 339 millió dollár, részvényenként 39 cent volt a tiszta nyeresége. A nagy visszaesést a túltermelés miatt alacsony árakkal és a renyhe világgazdasági növekedéssel magyarázták. A befektetők afféle gazdasági barométernek szokták tartani az Alcoa beszámolóját, mert egyike a negyedévenként elsőként jelentő vállalatoknak.

Az Alcoánál a nyereségesség javulását remélték a második félévre, de ez nem vált be, mert a termeléshez szükséges energia ára nőtt, az alumínium ára viszont két és fél éves mélypont közelébe süllyedt. Gyenge a repülési ipar és a távközlés kereslete, miközben nőtt a kínai és az orosz termelés. Az Alcoa egyik versenytársa, a Kaiser Aluminium Corp. februárban csődvédelmet kért.

A harmadik negyedévben az Alcoa értékesítése 5,22 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 5,51 milliárdról. Nyereségessége javítása végett az Alcoa megtakarításokba kezdett, és jövőre 1 milliárd dollárral kevesebbet tervez költeni, mint idén.

(MTI)